“We fietsen even bij Corrie langs voor de koffie”

Borkel en Schaft – Zorghoeve ’t Brugske ligt in het buitengebied van Borkel en Schaft. De landelijke ligging straalt rust uit en dat is precies wat gastvrouw Riny Goossens haar gasten aanbiedt. Daarnaast heeft ze het project gestart waarbij mensen met dementie

 al fietsend voor een projectiescherm, alsof ze life door Valkenswaard crossen.

Het is bijna twaalf kilometer fietsen, vanuit Valkenswaard naar ’t Brugske. Het ligt dan ook bijna in Achel. Maar dan word je ook getrakteerd op een uniek en rustiek plekje. Zorghoeve ’t Brugske vangt dagelijks mensen op met een beperking. Samen met vele vrijwilligers bezorgt Riny de gasten een fijne dag waarin bijna alles kan. Bij binnenkomst is een dame aan het afwassen. Enkele ouderen zitten aan tafel en drinken koffie. Buiten is een man met dementie aan het schoffelen. Er hangt een goede sfeer.

Tegen de muur staat een kastje met allerlei Mariabeelden. “Ge kunt hier de rozenkrans bidden as ge wilt”, zegt één van de dag-bewoners, want in datzelfde rooms-katholieke kastje hangen ook enkele gebedssnoeren. “Er staat ook nog echt Lourdeswater bij”, glimlacht Riny, die wijst op een plastic LourdesMaria met blauwe kroon, die als flessendop dient.

Film kijken met hometrainer

In de royale kamer ernaast hangt een projector aan het plafond en een projectiescherm tegen de wand. Links ernaast een computer. “Via YouTube laat ik op dit grote doek filmpjes zien van ritten door Valkenswaard”, en Riny start de pc op. Intussen is het elf uur en de daggasten komen één voor één voetje voor voetje binnen en zoeken een plek. Bij elke stoel staat een home-train-fietsje, en het is duidelijk: er wordt stilstaand gefietst en tegelijkertijd gekeken naar het scherm.

“Misschien wel vijftien jaar geleden diende ik zo’n soort project in bij CZ. Hometrainers gebruiken en tegelijkertijd films kijken over routes door het dorp. Daar kwam toen niks uit. De studenten van de Fontys hebben nu –zoveel jaren later- ditzelfde project opgestart. Bij ons hebben ze de pilot gedraaid”, lacht Riny trots. “Vanuit Sportief Valkenswaard”, vult ze aan. “Via YouTube kunnen we de filmpjes ‘Fietsfit Valkenswaar’d laten zien. Eén van ons begeleidt dan de ‘fietstocht’. De kleine fietstrainertjes geven de nodige bewegingsoefeningen voor de gasten”. 

Koetsmuseum en trappistje

Vrijwilligster Els v.d. Broek geeft de laatste toeschouwer een plekje en ongemerkt begint men al te trappen, ook al is er nog geen beeld. Korte tijd later verschijnt de film op het witte doek: een fietsritje via De Vest en de Leenderweg naar het centrum. “Er is ook een filmpje dat start bij het centrum, of één dat langs de Dommelse brouwerij komt”, en Riny draait de stoel van één van de fietsers nog wat beter voor het beeld. “We komen ook bij Corrie langs, en zeggen dan steeds: we fietsen even bij Corrie langs voor de koffie”, zegt Riny, en Corrie glundert.

De trimmers wijzen regelmatig naar het witte doek. “Daar woonde vroeger de bakker”, zegt ’n bejaarde dame. “Dat kerkske vind ik toch zo skon”, schreeuwt de oudere man vanuit zijn lazy stoel. Terwijl het kanariepietje vrolijk fluitend meekijkt, schuift Riny een smeedijzeren kolenkit tegen een trapfietsje, zodat het niet wegschuift. “Hier is het Boothuys en daar is het koetsmuseum”, zegt de vrijwilligster, terwijl de film door de Molenstraat voert. “Zullen we bij de Venberse molen even afstappen om een trappistje te pakken?” stelt Els v.d. Broek voor.

Oproep

Het moge duidelijk zijn dat de dagopvang met deze activiteit een extra meerwaarde heeft. “Ik hoop dat iedere dagopvang de filmpjes gebruikt om de gasten te laten fietsen. Hoe méér mensen bewegen, hoe beter het is”, zegt Riny, die tevens een oproep doet om méér filmpjes. “Dus als iemand zo’n tochtje van ’n half uurt kan filmen, zouden we daar héél blij mee zijn”, benadrukt ze. Laat ze ons maar bellen. Iedere woensdag fietsen we, en hoe meer filmpjes, hoe meer afwisseling.” 

Intussen kijkt een bokje bovenop een klimrek ontspannen toe. De ezel draait zijn kop even om. Eén van de lichtdementerenden schilt de aardappels voor het middagmaal. De heilige Maria slaat vanuit haar Lourdesgrot het hele gebeuren gade. Goed toeven, daar aan Achterste Brug 9, én sportief. 

Tekst en foto’s Evert Meijs