Inbrekers gaan niet met vakantie

De vakantieperiode is begonnen. Een tijd van heerlijk luieren aan het strand, lekker eten en drinken en mooie steden bekijken. Maar ook een tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn. Wat kunt u doen tegen woninginbraken? Wacht niet tot het te laat is en volg deze tips op. 

Geef je woning een bewoonde indruk

Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nooit een lampje aan.

Door je woning een bewoonde indruk af te laten geven verklein je de kans dat inbrekers hun oog op jouw woning laten vallen. 

Op vakantie? Licht de buren in

Vertel je vertrouwde buren over je vakantieplannen. Zij kunnen op je woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen. 

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel je buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in je huis terwijl je er niet bent of ze zien onbekende personen bij je huis) direct de politie via telefoonnummer 112 moeten bellen. Deze oproepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. 

Voor de thuisblijvers; let op insluipers

Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken je woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met je spullen vandoor gaan. Doe je deuren en ramen op slot; ook al ga je maar heel even naar de buren of boodschappen doen. 

Wees je ervan bewust dat als je naar boven gaat om de was op te hangen men zo binnen kan wandelen. Zorg dat je kunt zien of horen wat er gebeurt. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

Goedgekeurd hang- en sluitwerk

Naast al deze maatregelen, blijft het natuurlijk van belang om te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Want een goed beveiligde woning én je oplettende gedrag zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak. De Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven, die door het hele land zijn gevestigd, helpen je hier graag bij. 

Kijk voor meer preventietips op www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips.