Jan Ras viert 40-jarig jubileum bij KVW Budel

BUDEL – Jan Ras (58) is vanaf 1979 actief voor Kindervakantiewerk Budel. In 1985 werd hij secretaris. Inmiddels hanteert hij al achttien jaar de voorzittershamer.  KVW Budel is ontstaan vanuit het maatschappelijk werk, voor kinderen die niet of minder vaak op vakantie gingen. Zij konden zich in het eigen dorp vermaken met allerlei activiteiten en spellen. 

Door Roy de Leijer

“Hoewel er tegenwoordig meer mensen op vakantie gaan en kinderen ook achter hun gsm of spelcomputer kunnen kruipen, mogen we niet klagen over onze deelnemersaantallen”, vindt Ras, “we gaan nog altijd met een volle bus naar de speeltuin. En aan de spektakeldag en avondwandelvierdaagse nemen honderden kinderen deel.”

Voor deze activiteiten is het geen probleem om vrijwilligers te vinden. “Ouders lopen bijvoorbeeld graag mee met de wandelvierdaagse. Voor andere programmaonderdelen is het lastiger om de bezetting rond te krijgen. Soms moeten we heel wat telefoontjes plegen.”

Een aantal activiteiten springt eruit voor Ras. “Zo hebben we ooit midden in de zomer voor 150 kinderen een boerenbruiloft gehouden. Dat was heel bijzonder.” Indrukwekkend was ook de viering van het veertigjarig jubileum. Toen konden kinderen op het Capucijnerplein een ritje maken op de rug van een olifant, het symbool van KVW.

In tegenstelling tot veel collega-stichtingen organiseert Kindervakantiewerk Budel, Schoot, Dorplein en Gastel haar activiteiten verspreid over een periode van drie weken in plaats van één week. Ras: “Ik heb altijd vier weken vakantie, een week is voor het gezin en de rest voor het kindervakantiewerk.”

Sinds een paar jaar worden de activiteiten van KVW Budel gehouden bij de beachvolleybalvelden op het sportpark in Budel. “Dit jaar houden we daar onder meer een circusdag en onze jaarlijkse spektakeldag”, vertelt Ras. Hij geeft aan dat het steeds moeilijker wordt om de jeugd achter de computer en tablet weg te halen. “We moeten steeds creatiever te werk gaan. Het is heel belangrijk om activiteiten regelmatig in een nieuw jasje te steken.”

Ook op gebied van financiën is er veel veranderd. “In het verleden werd alles gesubsidieerd. We krijgen nog wel subsidie, maar tegenwoordig moeten we veel meer zelf organiseren.” Om geld in het laadje te krijgen houdt de stichting onder meer rommel- en boekenmarkten. “Verder zijn onze leden bij verschillende evenementen te vinden als verkeersregelaar.”

De Budelnaar heeft verschillende generaties voorbij zien komen, waaronder zijn twee dochters. Hij is blij dat er steeds voldoende nieuwe aanwas is van vrijwilligers en bestuursleden. Ras: “Toen ik zelf jonge kinderen had was het gemakkelijker om mee te denken over de invulling van de activiteiten. Tegenwoordig laat ik dat over aan de jongeren.”

Hij wil nog een paar jaar aanblijven als voorzitter. Ras: “Over twee jaar vieren we het 60-jarig bestaan, daarna doe ik waarschijnlijk een stapje terug.” Het is niet zo dat hij dan definitief afscheid neemt van de stichting. “Ik wil bij het kindervakantiewerk betrokken blijven door allerlei hand- en spandiensten te verrichten.”