Strabrechtse Heidedag ‘Boeren’ op de heide

Op zondag 18 augustus wordt in Heeze bij de schaapskooi de 21e Strabrechtse Heidedag georganiseerd van 11 tot 16 uur. Dit jaar is het thema ‘Boeren’ op de heide. Het thema ‘Boeren’ op de heide komt van dat de heides een product zijn van een cultuurhistorisch landbouwsysteem. Een mobiele houtzagerij is aan het werk en ploegende trekpaarden bewerken de akkers bij De Plaetse. Kom tevens kijken bij diverse natuur- en streekorganisaties, doe mee met verschillende demonstraties, geniet van bieren en streekproducten. Voor kinderen zijn er ook verschillende leuke activiteiten te beleven. En vergeet u vooral niet de paars bloeiende struikheide.

Altijd al willen weten hoe een herder zijn schapen hoedt? Neem een kijkje bij de demonstratie van de schaapsherder van Stichting Het Kempisch Heideschaap met zijn schaapskudde van 350 schapen die plaats vindt om 11.30u, 13.00u en 15.00u achter de schaapskooi. Ook worden er oude ambachten gedemonstreerd zoals mandenvlechten, honing- en kaasmaken. IVN Heeze-Leende maakt je wegwijs in de kunst van het plaggen. U kunt tevens een kijkje nemen in de biologische groentetuin en onder meer eetbare bloemen en groente proeven. De akkers naast de groentetuin worden geploegd door trekpaarden en in het bos achter de schaapskooi is een mobiele houtzagerij aan het werk. 

Bij de heidegidsen van Staatsbosbeheer kun je diverse heideschaapjes in elkaar knutselen, geschminkt worden of de touwbrug beklimmen. Een workshop vachtvilten met authentieke wol van de heideschapen kan bij Kempenhaeghe, waar ook een winkeltje is ingericht met leuke eigen gemaakte spulletjes. Van het IVN kun je uitleg en rondleidingen krijgen in de insecten- en heidetuin over insecten, heide plaggen en zijn er leuke kinderactiviteiten te doen.

Fiets excursies over de Strabrechtse Heide
Boswachter Erik Schram en Ian Deeben delen hun kennis tijdens een gratis fiets excursie over de Strabrechtse heide van een uur, welke start om 12.15u en 14.00u bij de informatiewagen van Staatsbosbeheer. Er wordt uitleg gegeven over de PAS (programmatische aanpak stikstof) werkzaamheden die Staatsbosbeheer in opdracht van de provincie Noord-Brabant uitvoert op de Strabrechtse Heide. Er zijn 18 leenfietsen beschikbaar en aanmelden kan bij de informatie stand van Staatsbosbeheer. De peelgidsen uit het Buitencentrum van Nationaal Park De Groote Peel zijn aanwezig met de nieuwste peelboeken, veldmaterialen en het jaarprogramma vol leuke arrangementen en tochten. 

Het Heidecafé grilt Heideburgers op de barbecue en verkoopt vers belegde broodjes, huisgemaakte soep en gebak. Ook kunt u allerlei streekbieren proeven van Brouwerij Rufus. Op de groene braderie zijn tientallen natuur- en streekorganisaties aanwezig zoals Brabants Landschap, Wereld Natuur Fonds, Imkers en houtbewerkers. Ook kunt u kennis maken met diverse ‘schapenschilders’ en nog tal van andere organisaties. Vergeet u ook vooral niet te genieten van de paars bloeiende struikheide.

De Strabrechtse Heidedag wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met IVN Heeze-Leende. De toegang is gratis. Parkeren kost €2 en is mogelijk aan de grote parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan De Rul te Heeze of kom met de fiets of trein (20 min. loopafstand van CS Heeze). 

Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/strabrechtseheidedag