Ridder Kuno duikt op in het centrum van Budel

BUDEL – Cranendonck is binnenkort een nieuwe gids rijker. Of eigenlijk niet, want ridder Kuno gaat al heel wat eeuwen mee. Vanaf september praat het historische streek(cartoon)figuurtje bezoekers van het centrum van Budel bij over de geschiedenis van het dorpshart. Ook kunstwerken en gebouwen worden belicht tijdens de nieuwe belevingsroute.

Door Roy de Leijer

De route ‘Beleef Budel met ridder Kuno’ kan worden gelopen aan de hand van een plattegrond, maar met de smartphone krijgt de wandeling een extra dimensie. De belevingsroute wordt namelijk ondersteund door een app.

De bijna drie kilometer lange route is een initiatief van het centrummanagement in Budel en moet bezoekers niet alleen wijzer maken over de dorpshistorie, maar ze ook enthousiasmeren voor aanvullend winkel- of horecabezoek. Voor de uitwerking van de plannen heeft het centrummanagement Angeline Maas en Jorrit de Kort van Beeldentemmers ingeschakeld. De Dorpleiners leggen op dit moment de laatste hand aan het project.

Ridder Kuno zou volgens de overlevering in het middeleeuwse kasteel Cranendonck in Soerendonk hebben gewoond. Maas: “Hij wordt ook genoemd in het boek ‘Budel en Cranendonck voorheen en thans’ van S.H. Winkelmolen.” Hij leefde daarnaast al voort in een volksverhaal en binnenkort dus ook in digitale vorm. 

Het kunstenaarsechtpaar heeft een eigen draai aan het personage gegeven. Zo maakt Kuno onder meer gebruik van een tijdmachine. In korte animatiefilmpjes vertelt hij vervolgens over de historie van Budel. Zo is er onder meer aandacht voor de oude boomputten die werden blootgelegd bij de Kloosterdreef, het klooster van de Zusters van Liefde en de geschiedenis van de Budelse Brouwerij. Anton Mathijsen, de uitvinder van het gipsverband, komt ook voorbij. Niet alleen het centrum staat centraal. Ook enkele omliggende wijken zijn opgenomen in de route. Zo wordt onder meer het ontstaan van de Duitse wijk belicht. Daarnaast worden verschillende kunstwerken besproken. Aan bod komen onder meer het kunstwerk ‘Kluutje’ van Netty Govers-Lammers en de mural van graffitikunstenaar Jasper van Seggelen op de achterzijde van Auto Vlassak.

Beeldentemmers plaatst ook een nieuw kunstwerk in het centrum van Budel. Van het hout van een van de opgegraven boomputten heeft kunstenaar Jan Bakermans uit Budel-Dorplein een houten schild gemaakt. 

De belevingsroute heeft VVV Cranendonck aan de Markt als startpunt. Als de wandelaars een bijzondere locatie naderen worden ze gealarmeerd via de van tevoren geïnstalleerde app. De app kan worden gedownload via de website beleefroutes.nl. Wandelaars krijgen vervolgens een van animatiefilmpje te zien. De filmpjes kunnen zowel worden bekeken via de app als speciale stoeptegels die zijn voorzien van een QR-code.

De belevingsroute is een eigentijdse manier om mensen iets van het dorp te laten zien. Maas: “We richten ons in eerste instantie vooral op gezinnen met kinderen, maar ook voor andere doelgroepen is het een leuke ervaring.”

De belevingsroute ‘Beleef Budel met ridder Kuno’ wordt op zaterdag 21 september officieel in gebruik genomen. Een papieren plattegrond van de route door het dorpshart is vanaf dat moment ook verkrijgbaar bij VVV Cranendonck aan de Markt 22a. Die dag wordt ook de website gelanceerd.