62e Brabantsedag in Heeze

HEEZE – Aan de rand van bedrijventerrein De Poortmannen in Heeze bouwt vriendenkring De Rijten aan haar nieuwste Brabantsedagcreatie. De groep, die in 1980 werd opgericht, trekt voor de veertigste keer mee in het rollende theaterspektakel. 

Door Roy de Leijer

“Onze naam is ontleend aan het gebied waar onze vorige bouwplaats lag”, vertelt lid van het eerste uur Jan-Willem Vertogen.  Bij De Rijten houden ze wel van een uitdaging. Vertogen: “We leggen de lat zo hoog mogelijk. Veel vaste volgers van de Brabantsedag zullen onze creaties herkennen aan het kleurgebruik. Onze wagen springt er altijd uit.” Het totaalplaatje
moet echter kloppen, aldus de Heezenaar: “Zo is de aandacht voor kleding en acteerprestaties in de loop der jaren enorm toegenomen. Vroeger werd interactie met het publiek niet geaccepteerd, nu wordt het alleen maar aangemoedigd.” In de parade van de Brabantsedag komen gebeurtenissen uit het verleden tot leven, gekoppeld aan het jaarthema en het Hertogdom Brabant. Geïnspireerd door het centrale thema van dit jaar: ‘Wat beweegt Brabanders’, toert De Rijten met ‘De blijde intrede: een egotrip door Brabants’ door het Heezer dorpshart. Op zijn grootse tournee door het hertogdom wordt de hertog van Brabant met toeters en bellen ontvangen om zijn macht te erkennen en zijn ego te strelen. In ruil hiervoor zal de hertog de oorkonde met privileges ondertekenen. Vertogen: “De hertog wordt echt op een voetstuk geplaatst. Dit wordt de blijde intrede genoemd.”  De verwachtingen van het publiek en de kosten van een wagen nemen ieder jaar toe, weet Vertogen: “Vroeger kwamen onze sponsoren bijna allemaal uit Heeze. Omdat je niet overal met zestien groepen kan aankloppen zoeken wij onze sponsoren ook in de omliggende plaatsen.” Slechts een middag lang rollen de Brabantsedagcreaties door het centrum van Heeze. Vertogen: “Veel mensen verklaren ons voor gek dat we dit werk allemaal voor een dag doen.” Soms krijgen creaties of onderdelen van een wagen na de Brabantsedag nog een tweede leven. Ontwerper Maarten van de Velden: “Vorig jaar hebben we een gedeelte van Hercules van Deusone verkocht aan het festival Into the Woods in Amersfoort. Ook dit jaar wordt een gedeelte van de wagen daar opgebouwd. Dat is vooral heel erg eervol.” De groep telt 130 leden, waarvan er ongeveer honderd deelnemen aan de optocht. De leden komen niet alleen uit Heeze, maar onder meer ook uit Geldrop, Eindhoven, Sterksel en Meijl. Vier keer won De Rijten de hoofdprijs. De wagenbouwersgroep bleef echter niet van pech gespaard. Een paar jaar geleden sneuvelde de bouwtent. De ravage was groot. Alle steigerpijpen waren geknakt en de zeilen waren gescheurd. De vriendenkring koos er noodgedwongen voor om in de buitenlucht te bouwen. Heel bijzonder was ook ‘Circus Salto Mortale’ in 2017. Vertogen: “Toen we bij de kerk aankwamen viel de generator uit. Daardoor hadden we geen muziek en leek alles in het water te vallen. Toen hebben we heel snel moeten improviseren. Uiteindelijk zijn we zelfs nog tweede geworden.”  Het winnen van prijzen is leuk, aldus de Heezenaar: “Maar het plezier tijdens de bouwperiode is mij het meeste waard. Ook het saamhorigheidsgevoel dat er in het dorp heerst maakt mij enorm trots. Als je iets nodig hebt, dan kun je altijd bij een andere groep terecht. Iedereen staat voor elkaar klaar.” 

Theaterspektakel
De Brabantsedag, een theaterspektakel met bijna tweeduizend acteurs, vindt dit jaar plaats op zondag 25 augustus van 10.00 tot 19.00 uur. De theaterparade start om 13.30 uur. De pre-parade begint om 12.30 uur. Voor en na de parade (van 10.00 tot 19.00 uur) is op aangeklede sfeerpleinen een compleet programma te beleven met exposities, muziek, (straat)theater, entertainment, vertier en horeca. Toegangs- en tribunekaarten zijn te bestellen op brabantsedag.nl/tickets (kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang). Het cultuurfestival Brabantsedag wordt ook dit jaar afgetrapt met een kinderparade. Deze optocht vindt plaats op zaterdag 17 augustus. De kinderparade start om 19.00 uur van de parkeerplaats bij de Martinuskerk aan de Jan Deckersstraat. De parade eindigt in de gemeentehuistuin. Daar begint om 20.00 uur het openingsfeest van de Brabantsedag. De muziek wordt verzorgd door WagenbouwersFM en coverband De Coronas. Voor het complete programma zie: www.brabantsedag.nl