NMC Café Klimaatverandering

WEERT – Dat het klimaat aan het veranderen is, daar is iedereen het wel over eens. Afgelopen zomer werd in Nederland de recordwarmte van 40,7 graden Celsius gemeten. Maar welke maatregelen nemen lokale en provinciale bestuurders en wat kunnen burgers zelf doen? Deze en andere vragen komen aan bod in het NMC Café op zondag 1 september van 11.00 tot 12.15 uur in het NMC De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. 

Het NMC Café is een interactieve talkshow, waarbij genodigden en publiek in een café-achtige sfeer, met elkaar in gesprek gaan over boeiende en actuele onderwerpen die raakvlakken hebben met de natuur en duurzaamheid. Presentator is Frans van Tuel.

Dit keer is het onderwerp Klimaatverandering. Fysisch geoloog Ad Havermans houdt een korte inleiding over klimaatverandering en doet een aantal klimaatproeven. De tafelgesprekken gaan over de acties rondom energie, water en biodiversiteit.

Bij het onderwerp energie schuiven Peter Gloudi (WeertEnergie), Erik van Mierlo (Schepen Bocholt) en een vertegenwoordiger van Essent aan. De maatregelen om hittestress en wateroverlast te beperken worden toegelicht door Giel van Eck (Watermanager), Tjalle Fijlstra (duurzaamheid Weert) en Frans Voss (wethouder Nederweert). Vervolgens gaat wethouder Geert Gabriëls in gesprek met Henk Smits (Brede School Moesel) en twee leerlingen over het project Tiny Forest. Stadsecoloog Renata Bruinsma en imker Henk van de Ven vertellen over wat je in je eigen omgeving kunt doen om de dramatische terugval in het aantal soorten tegen te gaan. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Tussen de gesprekken door worden toepasselijke films getoond en zal klarinettist Michiel Horikx live muziek verzorgen. Ook zal oud chef-kok Jaap Tak smaakvolle, duurzame hapjes en drankjes serveren. Toegang is gratis. Van het NMC Café worden video-opnames gemaakt die later op YouTube en de website van het NMC Weert terug te vinden zijn.