Pop-up tentoonstelling Frits Wichard 

LUYKSGESTEL – Zondagmiddag 8 september houdt Galerie Elzenhoeve te Luyksgestel een gratis toegankelijke expositie met fraaie werken van Frits Wichard sr. (1907-1976). Graag wilde hij bekend staan als ‘de schilder van Bergeijk’ terwijl hij eigenlijk, voor de broodnodige kostwinning, hoofdontwerper was bij De Ploeg Stoffen. Zelf heeft hij het altijd als een belediging ervaren textielontwerper genoemd te worden. Hij was iemand, die zijn dessins ‘schilderde’. 

Naast het ontwerpen van textiel heeft hij zich dan ook gedurende zijn gehele leven beziggehouden met het maken van tekeningen, schilderijen en aquarellen. Als onderwerp voor zijn werk koos hij voornamelijk landschappen, speciaal in en om Bergeijk. Op zijn ‘buitenmodel’ fiets – Frits was 1.96 meter lang – trok hij, met schildersezel, palet, schetsboek, olieverf, doek en kwast, de velden in om de Bergeijkse pracht vast te leggen. Een echte landschapsschilder, die de standaardmolen, korenschoven, hooioppers, boomgaarden, vennen, boerderijen en ook de nieuwbouw vereeuwigde met olieverf op doek. Daarnaast schilderde hij ook stillevens en portretten. Later, van 1952 tot omstreeks 1960, ging Wichard elke week met Kees Bol op pad om te schilderen. Hij was lid van tal van kunstenaarsgezelschappen zoals de Federatie Nederlandse Beelden Kunstenaars, Arti et Industriae, de Brabantse Kunststichting, het Amersfoortse Kunstenaars Gilde (A.K.G.) en Kunstkring “De Kempen”. Tijdens de expositiedag kunt u op uw gemak rondneuzen en aansluitend gezellig een kopje koffie of glaasje nuttigen. De Elzenhoeve verwelkomt u graag. Meer info is te vinden op www.elzenhoeve.eu Openstelling: zondag 8 september van 13:00 tot 17:00 uur. Entree gratis. Locatie: Galerie Elzenhoeve – Elsendijk 1 – 5575 XG Luyksgestel.