Samana  Grote-Heide op bedevaart naar  Postel

GROTE-HEIDE – Op donderdag 22 augustus vertrokken we met 51 leden van Samana naar Postel voor de jaarlijkse bedevaart. In Postel stonden ons 2 gidsen op te wachten.

Zij vertelden ons het ontstaan van de abdij in 1138 en de geschiedenis van de stichter van de Norbertijnen, Norbertus van Xanten, uit het geslacht van de graven Van Gennep(gelegen nabij Nijmegen). De abdij behoort dus tot de orde van de Norbertijnen en nu vertoeven er nog 19 broeders en paters die een beschouwend en actief leven leiden zoals zielzorg en onderricht. Nu nog zijn er verschillende paters actief in de verschillende parochies in de omtrek. Nu worden er voor groepen en individuen retraites en bezinningsdagen gehouden. Op het einde van de rondleiding brachten we een bezoek aan de grote kruidentuin. Nadien vierden we een Mariaviering met mooie teksten, gebed en gezang verzorgd door Rik en Gerrit, in de romaanse donkere kerk met mooie glasramen die het leven Norbertus uitbeelden. We eindigden deze mooie namiddag met een lekkere broodmaaltijd in ‘De Kaasboerin’.