Namiddagconcert bij buurthuis Damsheide

NEERPELT – Zo’n acht maanden geleden  is  de Nederlandse Willemijn van den Berg en haar gezin in de Wateringstraat, Damsheide, Pelt komen wonen. Willemijn is van beroep dirigente van  een koor uit Eindhoven maar organiseert en dirigeert ook complete musicals. Het dirigeren van het ‘Dagorkest’ van het Koninklijk Woensels Muziekcorps is eveneens een onderdeel van haar job. Het orkest bestaat uit mensen die overdag tijd hebben, vandaar de naam Dagorkest. Zij hebben zo’n 45 leden, allemaal amateurs die een mooi stukje muziek kunnen spelen mede dankzij deze professionele dirigente. Dit orkest repeteert normaal iedere vrijdag en Willemijn had het idee om die repetitie een keertje te houden in haar tuin in Pelt. Toevallig is zij echter in gesprek geraakt met iemand van het WFC (Wateringstraat Feestcomité) die haar voorstelde om het concert te laten doorgaan bij Buurthuis Damsheide. Vorige vrijdag is alles dankzij het mooie weer dan ook doorgegaan buiten bij het buurthuis. Waarschijnlijk was het voor veel mensen te warm om naar dit concert te gaan maar ondanks alles was er toch een redelijke opkomst. Door het reeds voorspelde zonnige weer was besloten om niet te spelen in de warme uniformen.  Op het repertoire stonden zowel Weense walsen, Franse evergreens, dixieland, klassieke- en popmuziek. Willemijn is oorspronkelijk afkomstig uit Den Haag maar verhuisde naar Noord-Brabant volgens haar eigen zeggen “voor de liefde’’. Zij en haar man woonden eerst in Eindhoven en zijn daarna verhuisd naar Son en Breugel. Waarom zijn zij dan de grens overgestoken? Willemijn: “Mijn kinderen (9 en 7 jaar) bleken beiden hoogbegaafd en liepen vast in het Nederlandse schoolsysteem. Zelf thuis lesgeven is in Nederland wettelijk niet mogelijk dus was de enige optie voor ons om te verhuizen naar België waar dit wel mogelijk is.  Het is een grote opgave maar wij zagen geen andere uitweg. Het is een hele aanpassing om hier te komen wonen zeker omdat we dat eigenlijk nooit van plan waren.  Een bonus is dan wel weer dat we hier in een mooi huis kunnen wonen en dat maakt veel weer goed.” Met dit nieuwe talent in de Wateringstraat zal het Feestcomité in de toekomst wel meer samenwerking zoeken en mogelijk iets organiseren op muzikaal gebied. Het concert op Damsheide duurde bijna een uur en dat was duidelijk lang genoeg voor de muzikanten die het in enkele gevallen door de brandende zon behoorlijk warm kregen. Ze hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook eens een bezoek te brengen aan het Pelter Klankenbos.