Rondje tuin in september

Met september op de kalender wordt er een begin gemaakt met de maanden met de ‘R’. Vitamine D mag weer voor de dag gehaald worden. De dagen worden steeds korter, met weinig tijd meer om ’s avonds nog even in de tuin te gaan ‘spelen’. Voor de liefhebbers van een strakke haag, is het nu de laatste mogelijkheid om de hagen nog voor de winter in vorm te snoeien. Veel siergrassen komen in september in bloei. Siergrassen zijn zeer decoratief in de herfsttuin. In grote groepen aangeplant of als solitair op een hoek in de border, voor iedere tuin zijn er wel geschikte soorten. Het najaar is de planttijd voor de voorjaarsbloeiende bloembollen. Sneeuwklokjes moeten zo vroeg mogelijk in de grond, liefst in augustus al. Met het kouder worden van de nachten, zien we bomen en struiken hierop reageren door verkleuring van de bladeren. Lindebomen laten hun bladeren al volop vallen. Dat wordt weer vegen. Goed materiaal voor op de composthoop. Bladcompost is zeer fijn materiaal voor speciale planten. Onze Cyclamen krijgen iedere zomer een laagje van verteerde bladeren als ze nog `slapen`. In augustus komen verschillende soorten uit hun zomerrust na een aantal stevige buien. Zo ook Cyclamen graecum, een zeer fraaie soort uit o.a. Griekenland en Turkije. Prachtige bladmotieven in diverse kleuren zoals zwart, olijfgroen, bruin en zilver. Het zijn echte zonaanbidders, helaas niet helemaal winterhard, maar op een muur op het zuiden, zijn ze zeker de moeite waard om te proberen. Goede gedraineerde grond met veel grind en 10 tot 15 cm diep geplant. Ook niet winterhard zijn de pompoenen en pepers. Oogst de vruchten voor de eerste nachtvorst in oktober. Met een beetje geluk groeien deze warmte liefhebbers nog even lekker door deze maand. Pompoenen houden wel van veel water. Andere liefhebbers van vocht zijn de paddenstoelen, die weer op vele plekken in de regio verschijnen, ook in het gazon. Na een jaar ondergronds gegroeid te hebben, vertonen de schimmeldraden weer hun ‘bloemen’. Vliegenzwam, aardappelbovist en weidechampignon zijn enkele soorten die we op onze wandelingen tegen kunnen komen. De struiken van de lijsterbes, sleedoorn en meidoorn hangen vol met vitaminerijke bessen. Vogels weten dat ook en proppen zich helemaal vol, als voorbereiding op de komende winter. Rozenbottels zijn zeer geliefd bij groenlingen. Met hun stevige snavel peuteren ze de zaadjes uit de vruchten. Groenlingen zien we vaak in groepjes rondstruinen. Net als putters die zich te goed doen aan de zaden van de distels. In de tuin lijken de vogels weer tot leven gekomen na een periode van rui. De koolmees en pimpelmees inspecteren de tuin op insecten. De tjif-tjaf laat nog even zijn eenvoudige deuntje horen, voordat deze de reis naar Zuid-Europa maakt. De huiszwaluwen zijn al vertrokken en de boerenzwaluwen vangen hun laatste insecten rond de boerenerven. De tijd van de grote vogeltrek is aangebroken. Van noord naar zuid zijn er ontelbare vliegbewegingen waar te nemen. Wie weet doet u dit jaar wel een mooie waarneming. September, de zomer loopt ten einde. Toch hoeft de herfstperiode geen saaie tijd te zijn in de tuin of op het terras. In het tuincentrum zijn vele kleurrijke soorten verkrijgbaar om de boel een beetje op te fleuren. Plant eens Liriope muscari, ook wel leliegras genoemd. Zij bloeit met fraaie blauwe bloemen die lijken op het blauwe druifje (Muscari). Een makkelijke plant en mooie bodembedekker. Ze zijn er ook in wit. Maak er iets moois van en geniet van tuin en natuur. Tot in oktober. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu.

Groetjes Gert-Jan