Wijn- en bierdag in het Limburgs openluchtmuseum

NEDERWEERT-EIND – Op zondag 1 september is het Wijn- en bierdag bij Eynderhoof. Het gaat de vrijwilligers van Eynderhoof niet om de hoeveelheid, de omzet of de prijs. Belangrijk is de demonstratie van het maken en vooral het verhaal achter de receptuur en de bereiding. Daar zijn de mannen en vrouwen van Eynderhoof zo trots op en dat willen ze graag met alle bezoekers delen. Want per slot van rekening past het brouwen van bier en wijn meer in de traditie van het boerenleven van vroeger. Gebruik maken van de producten van eigen land en ze combineren met de eigen levensbehoefte, en die mocht ook wel eens in het teken staan van genieten. Op deze wijn- en bier dag is er vooral veel aandacht voor de productie van de eigen wijn- en bierrecepten. Niet bedoeld voor de consumptie in de herberg zoals veel van de eigen gerede producten, de befaamde vlaai en knapkoek, maar om de speciale smaken te delen die de producten in zich hebben. Gebruik je nu hop, zo ja welke en wat is de toegevoegde waarde van gagel? Het is gewoon heel leuk en spannend om bieren en wijn te produceren op ambachtelijke wijze en daar kan van geproefd worden. De wijnmaker zal de productie van wijn toelichten en de Eynder brouwers zijn op deze middag actief met het brouwen van bier. Bij beide producten is men heel kien op de eerlijke ingrediënten en de zorgvuldige toepassing van het ouderwetse brouwproces. Want net als bij koffie, thee en kaas is er ook bij wijn en bier steeds meer aandacht voor de herkomst en de productiewijze. Proeven kan altijd, maar je zult er niet echt dronken van worden. Het gaat in Eynderhoof niet alleen om de smaak maar ook om de traditie en de beleving. Overigens worden beide bereidingen gedemonstreerd in de stroopmakerij. Een hele bijzonder locatie. 

Naast het wijn- en bierproeven zijn de overige oude ambachten in bedrijf. Denk daarbij aan de dorpssmid, de mandenvlechter, de pottenbakker, de houtbewerkers, de drukker, de bakker, de molenaar, de schoenmaker en de schilder. Er is van alles te zien en te beleven.

Wat de vrijwilligers maken kan gekocht worden in het winkelke. De vlaai en knapkoek wordt in de herberg geserveerd met koffie of thee, onder het genot van leuke en gezellige muziek. Het museum is op 1 september geopend van 13.00  tot  17.00 uur. U kunt gebruik maken van de museumjaarkaart.