Theater Antract op Wereldfeest 2019 met LAYLA ÖNLEN ; “De Steen”

PELT – Op het wereldfeest van 2014 verraste theater Antract het voltallige publiek met “Koffer met een droom”: een theater performance met meerdere acteurs midden tussen het publiek , dat eerst verbaasd, vervolgens gefascineerd en geraakt reageerde.

Dit jaar zien we ‘onze Layla’ in een heel speciale performance . ‘Onze’ Layla Önlen is geboren en getogen in (Neer)Pelt en al vele jaren bestuurslid van Ondersteboven. Haar eerste professionele theaterstuk “Hou vast, laat los” was een schot in de roos. Onder regie van Hüseyin Umaysiz bracht zij drie monologen uit ‘Vrouwen verhalen’ van Deniz Kaptan. Zij wist vele theaterbezoekers in Vlaanderen en Nederland te ontroeren. Het verhaal van “De Steen” is gebaseerd op waargebeurde feiten, uit het boek “VertelGenkVertel” samengesteld door Stefan Brijs en geïllustreerd door Koenraad Tinel. Dit verhaal werd verteld door Muhabbet Ünhal en werd opgeschreven door Karin Wens onder coaching van Kaat Vrancken. Het is het verhaal van Muhabbet, die haar geboortestad Kaysen in Turkije in 1978 verliet om in Waterschei te gaan wonen. Bibliotheek Genk en Theater Antract hebben regisseur Hüseyin Umaysiz gevraagd om dit verhaal te bewerken voor theater. Layla brengt de performance. Het is een locatie-productie en wordt dus niet in een theaterzaal gebracht. Bij het Wereldfeest zal dat in het bos gebeuren. De performance duurt een half uur. 

Enkele citaten uit de perstekst van Theater Antract:

“De Steen” is een performance die de sterkte toont van vrouwen in tijden van migratie.

Vrouwen, die het thuisland verlaten, over bergen en de marmeren zee heen, en terechtkomen in een Zaventem dat luxe ademt. Daarna volgt de rit naar huis en een nieuw leven vol verwachtingen. Van een meisjeshart zo licht en vol hoop naar een vrouwenhart zo zwaar als steen en opgehoopte troosteloosheid. Over afscheid en de wind van heimwee, over eenzaamheid en verlangen, over overleven in een nieuw land en de kracht van het moederschap. Wereldfeest Ondersteboven, Dommelhof Neerpelt, 8 september om 15.15 uur en 16.30 uur.