Johan Gerlag opent nieuw seizoen Lexke

BUDEL – Twee keer luidde de Budelse tonprater en cabaretier Johan Gerlag het jaar op ludieke wijze uit met een oudejaarsconference in Lexke Theatercafé. Begin oktober keert hij terug met een primeur. Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober trapt Johan Gerlag het nieuwe seizoen van Lexke Theatercafé af in de gloednieuwe cultuurzaal van gemeenschapshuis De Borgh. Dat doet hij met de avondvullende cabaretvoorstelling ‘Tis Feest!’.

Door Roy de Leijer

De opening van de nieuwe cultuurzaal is voor Gerlag, die vorig jaar vijftig werd, reden om flink uit te pakken. “De feestmutsen zijn al besteld. Het wordt echter een feest met een lach en een traan, een soort rollercoaster van emoties en contrasten”, legt de Budelnaar uit. 

Hij kijkt uit naar de nieuwe voorstelling. Gerlag: “Het is de onofficiële opening van de nieuwe cultuurzaal van De Borgh. Voor mij is het een hele eer dat ik als eerste artiest het programma van Lexke in de nieuwe locatie mag aftrappen.”

Na jaren in de Budelse carnavalston te hebben gestaan en twee oudejaarsconferences vindt Gerlag het tijd voor iets nieuws. “Vier jaar geleden heb ik mijn tweede en laatste oudejaarsconference op de planken gebracht. Nadat ik vorig jaar afscheid nam van de ton bij de Buulse Zittingen begon het echter weer te kriebelen.”

In zijn hoofd heeft de Budelnaar de voorstelling al klaar. Gerlag: “Op dit moment zijn het nog allemaal losse ideeën, die worden de komende weken uitgewerkt. Ik wacht altijd met schrijven totdat ik zoveel inspiratie in mijn hoofd heb zitten, dat die bijna ontploft. Dan ga ik ’s avonds achter met computer zitten en begin ik te typen. Vaak wordt het dan nachtwerk.”

De cabaretvoorstelling is grotendeels autobiografisch. “Er zit veel van mezelf in de show, maar alleen ik weet wat er wel en niet waar is. Ook verwerk ik veel Budelse elementen in de voorstelling”, vertelt Gerlag, die de interactie met het publiek niet schroomt.

Met een gezonde spanning leeft hij toe naar het weekend van 5 en 6 oktober. “Het is altijd spannend, zeker omdat ik nu in een nieuwe zaal met een enorm podium sta. Voor een lokale artiest is het bovendien niet mogelijk om try-outs te houden. Ik moet er meteen staan met mijn voorstelling.”

Gerlag brengt een avondvullend programma, met muziek en zang. In totaal staat hij bijna twee uur op het podium. Na afloop is er een muzikale afterparty met akoestische, Engels- en Nederlandstalige nummers van zijn zoon Aaron.

Lexke Theatercafé verzorgt dit jaar opnieuw vijf reguliere voorstellingen in De Borgh. “Het is ons uitgangspunt om in de nieuwe zaal dezelfde sfeer te creëren als in de oude toneelzaal van het gemeenschapshuis”, vertelt Lexke-voorzitter Toon van der Heijden. Het aantal zit- en staanplaatsen is wel wat groter dan voorheen: 150 in plaats van 130.

De passe-partouts voor het nieuwe seizoen van Lexke Theater zijn inmiddels uitverkocht. De verkoop van losse kaarten (maximaal vier per persoon) voor de voorstelling van Johan Gerlag start op maandag 16 september om 20.00 uur in De Borgh. Kaarten kunnen vanaf dat moment ook online worden besteld. De entreeprijs bedraagt 15,- euro.

Meer info: www.lexke.nl