Zesde editie Prinsenschieten bij Sint Jorisgilde Budel

BUDEL – Zaterdag 7 september zullen de carnavalshoogheden uit Cranendonck en de directe regio voor de zesde keer de strijd met elkaar aangaan om de titel: Koning der Prinsen. Zowel het Carnaval als de Schuttersgilden kennen een rijke traditie. Bij de carnaval is de uitverkiezing als Prins of Prinses Carnaval een bijzondere gelegenheid. Bij de gilden is het verwerven van de Koningstitel ook een bijzondere gebeurtenis. Uit de voorgaande vijf edities bleek het al erg leuk te zijn om beide tradities bij elkaar te brengen. Het Budelse gilde vindt het ook belangrijk om de gildecultuur over te dragen aan een nieuwe generatie. Daarom zullen de aanwezige jeugdprinsen en jeugdprinsessen ook de strijd met elkaar aangaan. Sommigen zelfs bijgestaan door een vorst of adjudant. Voor hen zal een speciale wedstrijd met kruisboog gehouden worden op een vlakbaan. Bij het vijfde prinsenschieten was het Prins Joey Roost die zich als Prins Joey I van de Heiknuuters tot koning schoot in 2018. Bij de jeugd was het vorig jaar Jeugdprinses Naomi van de Toeters uit Budel-Schoot die de titel in 2018 op haar naam wist te zetten. Op zaterdag 7 september vanaf 13.30 uur worden de prinselijke hoogheden 2019 door Koningspaar Rens en Annie van Hunsel en overheid van het Sint Jorisgilde Budel ontvangen in gildelokaal De Vaandrig aan de Poelderstraat 5 te Budel. De openingsschoten zullen om 14.30 uur gelost worden door burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck, Koning der Prinsen 2018 Joey en de koning van het gilde Rens van Hunsel. Na deze ereschoten zal de strijd verder moeten worden overgelaten aan de prinsen en prinsessen van 2019. De koningstitel kan behaald worden door het afschieten van het laatste stukje van de gipsen vogel. Voor alle overige belangstellenden is er de mogelijkheid om zelf te kunnen schieten met een kruisboog op een tweede vogel. Inschrijving hiervoor kan ter plekke. Omstreeks 17.30 uur zullen de nieuwe “Koningen” worden gehuldigd. Dankzij een bijdrage van Van Hunsel & Govers, van Horne Brandstoffen, Beerten Bouwmaterialen, Multi-Service en Adviesburo J. Duisters is het mogelijk om de winnaars een mooi blijvend aandenken aan het winnen van de titel te overhandigen. Iedereen die erbij wil zijn bij deze zesde editie van het prinsschieten is van harte uitgenodigd en welkom op het gildeterrein bij De Vaandrig, achter de Zuiderpoort aan de Poelderstraat 5 te Budel. Kijk ook eens op de website van het Sint Jorisgilde Budel: www.sintjorisgildebudel.nl.