Eerste finalisten HACCulCup bekend

SOERENDONK – De eerste twee finalisten van de strijd om de HACCulCup zijn bekend. Tom van Osch uit Budel en Arie Schoofs uit Reusel plaatsten zich dinsdag voor de finale van de internationale lachwedstrijd. Entertainment- en communicatiebureau Wauwie, gerund door cabaretier Arian Compen en zijn vrouw Lizzi, en HAC Weekblad sloegen enkele maanden geleden de handen in elkaar met als doel: het organiseren van een leuke comedywedstrijd.

De internationale wedstrijd, die bestaat uit drie voorronden en een finale, werd dinsdag afgetrapt in café De Bout in Soerendonk. 

Daar maakten de eerste acht deelnemers hun opwachting. Tonpraat, stand-up comedy, cabaret, moppen vertellen. Alles kan en mag bij de strijd om de HACCulCup, kortweg HACCC, zolang mensen maar aan het lachen worden gemaakt. “Het gegeven dat verschillende disciplines worden samengebracht en iedereen kan deelnemen maakt deze avonden bijzonder”, vertelt Arian Compen. Ook voor hem was het verloop van de avond een verrassing. “Misschien haalt straks iemand een pratende kip onder zijn T-shirt vandaan”, grapt de Soerendonkse humorist. Zover kwam het niet, wel werd het publiek getrakteerd op een vermakelijke mengelmoes van allerlei soorten humor. 

De deelnemers kwamen niet alleen uit de regio, maar ook van ver daarbuiten. Uit plaatsen als Herentals, Heerlen en Antwerpen.

Rik Bosmans uit het Belgische Opglabbeek kwam dinsdag sfeerproeven. Bosmans: “Ik doe nu al een jaartje of vier aan stand-up comedy. Via een Facebook-groep ben ik hier terechtgekomen. Ik kom in actie tijdens de tweede voorronde in Neerpelt.” Optreden blijft altijd spannend, aldus de Vlaming: “Als de eerste grappen niet vallen dan kunnen het acht hele lange minuten worden.”

Sammy van der Vaart uit Heerlen is blij met het initiatief van Compen. “Dit soort comedywedstrijden zag je tot voor kort vooral in de Randstad. Ze beginnen nu in het zuiden op te komen. Zelf ben ik ook bezig met het organiseren van wedstrijden in Heerlen en Sittard.”

Zowel de jury als het publiek worden bij de strijd om de HACCulCup in de gelegenheid gesteld om punten te geven. Tom van Osch uit Budel en Arie Schoofs uit Reusel wisten met hun tonpraatacts de lachspieren het beste te prikkelen en hebben zich geplaatst voor de grote finale. De overige twintig deelnemers strijden de komende weken om de resterende vier finaleplaatsen.

Schoofs was blij met de publieksprijs. “Ik vind het geweldig om mensen aan het lachen te maken. Dit is echter wel een stuk moeilijker dan een tonpraatavond. In de voorronde heb je namelijk maar acht minuten de tijd. Dan red je het niet met alleen maar woordspelingen. Verder kun je geen aanloop nemen. Het moet meteen kloppen.”

Voor juryprijswinnaar Tom van Osch was het even wennen. “Het is de eerste wedstrijd waaraan ik deelneem. Na de loting nam de spanning even flink toe. Het is ook heel anders dan een bonte avond. Niet alleen de tijd is korter, ook mis ik de ton.” De overstap naar stand-up comedy zal hij niet gauw maken, verwacht Van Osch: “Tonpraten vind ik het allerleukst. Ik kruip graag in de huid van een typetje.”

De volgende voorrondes worden gehouden op donderdag 12 september in ’t Vlamsch Hoes in Neerpelt en op woensdag 18 september bij de Cambrinus Bar in Budel. De comedians met de hoogste scores stromen door naar de grote finale op vrijdag 4 oktober in Cinema Walburg in Hamont. De winnaar mag een echte HACCulCup-trofee in ontvangst nemen, een geldprijs van 250 euro en eeuwige roem. De optredens starten telkens vanaf 20.30 uur.

Foto Jos Meusen – Geschreven door Roy de Leijer