Lezing De Geul van bron tot monding 

WEERT – De Geul ontspringt uit bronnen in het Aachener Wald, vlakbij de Duits-Belgische grens. De prille Geul meandert door de weilanden rondom enkele dorpen. Bij de majestueuze Eyneburg volgt ze een diep ravijndal. De Geul passeert de voormalige zinkmijnen en Neutraal-Moresnet.

Tussen Plombieres en de Nederlandse grens is vrijwel het gehele dal omgevormd tot natuurgebied. Langs de Heimansgroeve en de Volmolen stroomt de Geul Nederland binnen. De geul passeert Epen, Mechelen en Wittem. Verderop gaan we langs Valkenburg, Ingendael  en Meerssen. Bij Bunde komen we langs het Julianakanaal om dan bij Voulwames in in de Maas uit te monden. Onderweg zien we langs de Geul o.a  : voorjaarsbloeiers, zinkviooltjes, ijsvogels, grote grazers en bevers. Belangstellenden kunnen meer over de Geul te weten komen bij de lezing Natuur- en Milieucentrum “de IJzeren Man” aan de Geurtsvenweg 4, Weert. De lezing op 10 september 2019 wordt gegeven door Olaf Op den Kamp. Hoe laat die begint en of de bezoekers moeten betalen of koffie krijgen, weet geen mens.