Open Monumentendag Het Kerkje 

BUDEL – Het Kerkje, het voormalige protestants kerkje of hervormde kerk, is gelegen in het centrum van Budel en sinds 1966 een rijksmonument. Van origine is dit monument een Napoleonskerk (keizer Napoleon Bonaparte) of een Lodewijkkerkje (jongere broer van Napoleon) dit vanwege een schenking van 6.000 gulden om een kerk te bouwen voor de protestantse gemeenschap. De eerste steen werd gelegd 12 juli 1812 en ruim een jaar later plechtig ingewijd.  Wij leiden u tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september op verzoek graag rond in deze kleine en serene ontmoetingsplaats, waar deze gedurende de vele eeuwen er in de eerste plaats voor gebouwd is. Mensen bijeen brengen. Momenteel voor o.a. lezingen, exposities, kleinkunst, of wellicht voor een trouw- of rouwgelegenheid. Bij binnenkomst staan twee klein opgezette foto exposities opgesteld.

De één is de sindskort opgestarte historische zoektocht naar het protestants kerkhofje gelegen aan de achterkant van de O.L.V.-Visitatiekerk. De voorlopige interessante geschiedenis en kijk op de toekomst wordt nader uitgelegd. De andere expo zijn een tiental foto’s met vergelijkingen van vroeger en nu gesitueerd rondom Het Kerkje en beschikbaar gesteld door heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’. De geheel vrijblijvende toegang op beide dagen is mogelijk vanaf 11:00 tot 16:00 

Meer informatie over haar geschiedenis? www.hetkerkjebudel.nl/het-kerkje