Elise Mertens behaalt eerste Grandslamtitel

HAMONT-ACHEL / USA – Zondagavond, omstreeks 19.00 uur lokale tijd, startte de finale van het dames dubbelspel op het Grandslamtoernooi US Open. De Hamontse Elise Mertens ging samen met haar partner Aryna Sabalenka de strijd aan met Viktoryja Azarenka en Ashleigh Barty. Het werd een spannende wedstrijd maar na slechts twee sets (5-7 / 5-7) was de zaak beklonken en mocht Mertens samen met haar Wit-Russische partner de trofee van de US Open in ontvangst nemen. Dit is de eerste Grandslamtitel voor Mertens. Opvallend was dat Mertens en Sabalenka, wanneer men puur kijkt naar de statistieken, in deze match minder punten wonnen, meer niet-afgedwongen fouten maakten en minder vaak winners sloegen. De tegenstanders kregen het blijkbaar niet voor elkaar om op de juiste momenten te scoren. “Ik ben natuurlijk heel blij met deze prestatie,” vertelt Elise. “Aryna en ik hebben een goede klik samen, zowel op als naast de baan.” In de enkelspelen scoorde Elise trouwens ook erg goed. Ze raakte tot in de kwartfinales, maar moest na de nederlaag tegen de Canadese Bianca Andreescu het toernooi verlaten. Andreescu won uiteindelijk de US Open nadat ze in de finale ook Serena Williams versloeg. En ook voor dit najaar heeft Elise nog ambities. “De WTA heeft nu bekendgemaakt dat Ayna en ik geplaatst zijn voor de Masters in het dubbelspel dat doorgaat van 27 oktober tot 3 november in Shenzhen (China). Maar ik zou ook graag deelnemen aan de B-Masters. Of ik geselecteerd word is nog niet zeker. Daarom zal ik zeker nog een tandje bijsteken de komende weken!” 

Op dinsdag 10 september werd Elise ontvangen op het stadhuis van Hamont-Achel. Daar werd ze in de bloemetjes gezet vanwege haar mooie prestatie op de US Open. Burgemeester Rik Rijken feliciteerde Mertens en overhandigde haar een mooi cadeaupakket. “Elise, bedankt voor alle mooie sportprestaties die je Hamont-Achel al hebt gegeven,” aldus Rijken. Ook haalde hij het belang van deze prestaties aan voor de lokale tennisclubs. “De kinderen die nu lid zijn van de tennisclub kijken natuurlijk op naar Elise en het feit dat ze heel ‘gewoon’ is gebleven, ook al speelt ze nu tennis op topniveau, is  ook een mooie karaktertrek. Voor Hamont-Achel is dit natuurlijk een mooie manier om positieve naamsbekendheid te krijgen!” Het stadsbestuur plant trouwens later dit jaar nog een officiële huldiging. Waarschijnlijk zal dit plaatsvinden na het WTA-toernooi in Azië in december. Meer informatie hierover volgt op een later tijdstip. Elise is nu enkele dagen in Hamont om even tot rust te komen. “Maar er zal ook getraind worden,” vertelt ze. “Daarnaast zal ik tijd doorbrengen met mijn vier honden en nog eens afspreken met mijn vrienden uit de regio!” Vrijdag vertrekt Elise weer, deze keer richting Azië om zich voor te bereiden voor de Masters in het dubbelspel en de B-Masters in het enkelspel.  

Aanstaande vrijdag stapt ze opnieuw het vliegtuig op om zich in Azië voor te bereiden op de Masters in het dubbel en haar eventuele deelname aan de B-Masters in het enkel. Elise staat momenteel op de tweede plaats in de wereldranglijst van het dubbelspel. Voor het enkelspel heeft ze momenteel een mooie 24ste plaats te pakken op de wereldranglijst en is ze de beste Belgische speelster.