Sparta Lille en Kleine Brogel delen de punten

T. HUIBRECHTS-LILLE – Sparta en de buren uit Kleine Brogel hebben de punten gedeeld na een intense derby. Alles was aanwezig om er een boeiende wedstrijd van te maken. Reeds tijdens de opwarming was de harde kern van Breugel, die met de fiets naar Lille gekomen was, aanwezig om de uitploeg luidkeels toe te zingen. Bij Sparta waren alle sponsors uitgenodigd om het burenduel bij te wonen.

Door Felix Gillardin

De wedstrijd begon fel. Al na twee minuten werd de Breugelse spits gelanceerd en de scheids oordeelde dat hij foutief werd afgestopt door onze laatste man, Stef Steensels. Sparta mocht zich gelukkig prijzen dat de scheidsrechter het bij een gele kaart hield. De vrije trap leverde uiteindelijk niet veel op. Na Breugels balverlies op het middenveld stuurde Vincent Saelens Glen Maris diep. Die probeerde Felix Gillardin te bereiken die helemaal alleen voor doel verscheen, maar de voorzet werd onderschept door hun verdediger. Stef Steensels kopte een hoekschop door, maar in de tweede zone werd de bal weggewerkt. Na een kwartier verkeek de defensie van Sparta zich op een lange bal. Hun aanvallende middenvelder kon de bal moederziel alleen aannemen en trapte met een harde volley op doel. Jens Bergmans smeet zich in de baan van het schot en had een schitterende redding in huis om een doelpunt te voorkomen. Halverwege de eerste helft stond Stef Steensels klaar om een goede hoekschop overhoeks binnen te koppen en op die manier stond Sparta op een 1-0 voorsprong. Breugel probeerde te reageren. Na een diepe bal werd hun flankaanvaller foutief tegen de grond gewerkt door een tackle. De ref twijfelde niet en wees naar de stip. De Breugelse topschutter stuurde Jens de verkeerde kant uit en zette zo de gelijkmaker op het bord. De wedstrijd ging goed op en neer en voor de rust kreeg Sparta nog een dot van een kans. Ruben Van Hertum zette zich goed door en kwam alleen voor de snel uitgekomen doelman. Ruben kreeg de bal nog net voorbij de keeper maar door het effect bleef de bal ter hoogte van de kleine backlijn stilliggen waarna een verdediger de bal kon wegwerken. Rusten deden we met een 1-1 tussenstand. 

Ook in de tweede helft was er sprake van een echte derby. Het voetbal was niet academisch maar de intensiteit lag hoog met veel scherpe duels. Op het uur dribbelde Ruben Van Hertum twee tegenspelers in de zestien. Hij ging ook de derde verdediger voorbij die hem uit evenwicht bracht. Ruben probeerde zich staande te houden maar verloor de controle over de bal. Hier had Sparta een strafschop verdiend maar de man in het zwart gaf geen krimp. Aan de overkant legde hun aanvaller een vrije trap met de borst terug tot bij de Breugelse topschutter. Die miste de grote mogelijkheid door in één tijd met links een meter naast de paal te trappen. Een vrije trap van Sparta werd in de zestien gedropt en Glen Maris kopte hard richting doel. Helaas was de kopbal iets te centraal waardoor hun doelman het doelpunt kon verhinderen. Na een lang uitgesponnen aanval kwam de bal bij Wouter Jongeneelen die van buiten het strafschopgebied zijn kans ging. Het harde schot ging niet eens zo heel ver over. Een afvallende bal werd door de uitspelende spits op de slof genomen maar het schot ging hoog over. Na een voorzet vanop links ging Stef Steensels in duel met hun doelman die de bal wegbokste. Jan Leynen raapte de bal op en schoot in het lege doel. De scheidsrechter besloot echter om het doelpunt af te keuren. Kort daarna probeerde hun middenvelder Jens Bergmans te verschalken met een gemaskeerde lob, maar onze goalie liet zich niet in verlegenheid brengen. Sparta kreeg een uitstekende mogelijkheid toen hun verdediger zich verkeek op een voorzet van Glen Maris. Ruben Van Hertum werd tegen de grond gewerkt en kon de bal vanop de grond net niet voorbij de doelman krijgen. In de rebound werd de ingevallen Steven Vanherck afgeblokt door een verdediger. Kort voor tijd haalde Steff Nijssen de achterlijn en zijn voorzet leek aan de tweede paal binnen te vallen waar de hoek te scherp was geworden voor Jan Leynen om de bal nog binnen te werken. 

Een boeiende wedstrijd eindigde zo op een billijk gelijkspel. Tijdens de eerste helft was er meer overwicht voor Breugel, terwijl de tweede helft meer in voordeel van Sparta was. Toch zullen beide ploegen het gevoel hebben dat ze de match hadden kunnen winnen. Zo begint Sparta het seizoen met twee gelijke spelen. Volgende week wacht alweer een belangrijke match op het veld van Lummen.