Wereldfeest Ondersteboven

PELT – Mede dankzij een mooie na-zomerdag mocht het Wereldfeest Ondersteboven in Pelt vorig weekend weer rekenen op een ruime publieke belangstelling. Behalve de lekker ruikende wereldse hapjes die men her en der kon krijgen waren er op het centrale plein bij Oud Dommelhof diverse optredens en kon men rustig een drankje nuttigen en ondergedompeld worden in Afrikaanse ritmes. Er waren workshops Djembee en Afrikaanse dansen. Tussendoor zorgden DJ Stanley Livingstone (Stijn Lauwers) en Global Wax voor de nodige exotische muziek. De Peltse actrice met Turkse roots, Layla  Önlen, bracht haar nieuwste voorstelling in het klankenbos. Twee groepen van zo’n dertig personen konden de voorstelling ‘De steen’ bijwonen. Layla nam haar publiek letterlijk mee doorheen het klankenbos waar ze op verschillende plaatsen het verhaal bracht van ‘Muhabbet’. Dit verhaal gaat over een jonge vrouw die in 1978 Turkije verliet om bij haar man in Waterschei te gaan wonen. De regie van het theaterstuk was in handen van Hüsein Umaysiz en het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten die opgetekend zijn in het boek “VertelGenkVertel”. Het boek is samengesteld door Stefan Brijs en geïlllustreerd door Koenraad Tinel. In deze voorstelling kreeg men, waarschijnlijk voor het eerst, een heel ander beeld van de mijnen in Limburg en hun gastarbeiders. De vrouwen van de buitenlandse mijnwerkers die dikwijls pas later naar België kwamen hadden een voorstelling van een luxe leven hier maar werden dikwijls teleurgesteld door de omstandigheden waarin ze hier moesten leven. In het verhaal van Layla kwam Muhabbet aan in de luchthaven van Zaventem wat er allemaal luxueus uitzag maar moest uiteindelijk gaan wonen in een veel te klein huis in Waterschei. Een huis dat nota bene ook nog gedeeld moest worden onder drie gezinnen. Het was een verhaal dat helemaal paste in de sfeer van het wereldfeest.