Zen-cursus: mediteren 

SOERENDONK – In oktober start Nico Liplijn, yogaleraar, zen meditatiedagen waarbij de bijeenkomsten telkens van 9.00 tot 11.30 uur zullen plaatsvinden in Soerendonk.

Wat is zen? Zen is meditatie, waarbij je het denken loslaat; wanneer je hoofd leeg is en je met al je aandacht en bewustzijn in het hier en nu kunt zijn dan (be)leef je zen! Uiteindelijk is ontwaken tot ons ware zelf het doel. 

Ons hoofd leeg maken is wel een van de grootste uitdagingen in de drukte van alledag, waarbij het lijkt of er steeds meer is dat onze aandacht vraagt. Het is dan ook niet zo vreemd dat steeds meer mensen op zoek zijn naar methoden om te ontspannen, te ontstressen. Nico merkt in zijn yoga praktijk dat ook steeds meer mannen en vrouwen in yoga of meditatie een evenwicht zoeken om op een gezonde manier te kunnen blijven functioneren en zich goed te voelen. 

Hij zegt:” bij Zen gaat het om alert zijn en ontspannen; je lichaam observeren van binnen. De weg van het niets, de leegte voelen. Wanneer er gedachten komen, observeer gewoon de bewegingen van je geest die door je heen waait en die net als de wind zijn eigen gang gaat, nergens aan blijft hangen. Je zult door meditatie die actieve geest op een zachtere manier ervaren, rust in je hoofd toelaten.  Door leegte ontstaat er een optimale reinheid, je laat de stilte toe. Rust in je geest brengt je terug bij jezelf als in je eigen woning waar je als het ware alle ramen kunt openen; naar binnen en naar buiten. ”In die rust kun je wellicht iets van het volgende citaat herkennen: “Het is uit de stilte dat alles wat leeft en duurt wordt geboren. Het is inderdaad de stilte die ons verbindt met het universum en met het oneindige. Het is de wortel van het bestaan en het evenwicht van het leven”.

Wie regelmatig in die stilte verwijlt, kan daarna het leven weer aan, omdat je in staat bent de wereld nu en dan van je schouders te laten glijden. En voor diegenen die dat samen met Nico willen doen volgt hier nog praktische informatie over de bijeenkomsten. Naast een toelichting bij de theorie van Zen zal er vooral aandacht zijn voor meditatie en het zelf doorleven in het hier en nu van het innerlijke lichaam, het vinden van je eigen weg in jezelf. De zen zaterdagen vinden plaats op de volgende data: 5 oktober, 2 november, 7 december 2019, 11 januari, 1 februari, 7 maart 2020. Aanmelding kan uitsluitend geschieden via telefoon: 0031 495-592946. Een bezoekje aan de website: www.nicoliplijn.nl is ook een aanrader.