Stijn in het hoofd van Hawking

PELT – De nieuwste voorstelling van Peltenaar Stijn Meuris was op 13 september te zien in het mooie nieuwe theater van CC Muze in Heusden-Zolder. Het is een wetenschappelijk verhaal met muziek, animatie en geestdrift. Het verhaal gaat over het brein van Stephen Hawking, de man in de rolstoel die niet veel meer kon dan denken. Zijn gedachten kon hij omzetten in woorden via zijn spraakcomputer. Bij de voorbereiding van de voorstelling kreeg Stijn de vraag om hierbij nummers uit zijn ‘oeuvre’ te kiezen die enigszins bij het thema pasten. Ook al bleek hij een hekel te hebben aan het woord ‘oeuvre’, zo zei hij tijdens de voorstelling, toch waren een aantal nummers zoals ‘Van God Los’, ‘Satelliet Suzy’, enz… erg geschikt. Meuris werd begeleid door twintig jonge klassieke muzikanten. Dit orkest ‘Room 13 Orchestra’ komt uit het Gentse en wist Stijn te begeleiden op een wel zeer bijzondere manier. Nooit eerder werden deze nummers op zo’n manier gebracht. De arrangementen maakten stuk voor stuk nieuwe juweeltjes van de nummers. Dat Stijn bijzondere interesse heeft voor het heelal bleek reeds eerder door zijn zesdelige reeks hierover op Canvas en het daaruit voortgekomen boek ‘Stijn en De Sterren’. Een relevante volgende stap heeft hem naar Stephen Hawking gebracht. Deze man, die vorig jaar overleden is, had ondanks zijn ziekte (A.L.S.) een geweldig brein en wist vragen te stellen en te beantwoorden over zwarte gaten, de mogelijkheden tot meerdere universums, dimensies. Waar begon de ruimte? En de tijd? Waar kwam het licht vandaan? Waar kwam alles vandaan? Allemaal complexe vragen die zeker niet tijdens de voorstelling beantwoord worden maar een inkijk geven in het zeer bijzondere brein van Hawking. Stijn Meuris is op zijn beurt de meest geschikte persoon om van dit onderwerp meeslepend en met de nodige humor een prachtvoorstelling te maken. Waar hij deze voorstelling binnenkort nog speelt is te vinden op www.stijnmeuris.be