De vleeseters van Dorplein

BUDEL-DORPLEIN – Ik kom uit Nederweert. Mijn vader was onderwijzer in de Peel. Hij had een eenmansschool voor de kinderen van de turfstekers. Iedere dag fietste hij van Nederweert naar de Moost. Ook op zaterdag. In september 1944 werd zijn schooltje gebombardeerd door de geallieerden. Hij werd werkeloos. Hij bracht veel vrije tijd door in de Peel. Verhalen vertellen kon hij. Spannende, boeiende  verhalen. Dan hingen we aan zijn lippen. In de Peel groeide een vleesetende plant. Die pakte dieren met zijn bladeren en at ze op. De zonnedauw. Doodsbang waren we voor die plant. Jaren later gingen we met hem wandelen in de Peel. We pasten goed op dat we niet gegrepen werden door die vleesetende plant. Je ging er aan als ze je te pakken kreeg. We stopten en mijn vader wees de zonnedauw aan. Wat een teleurstelling. Zo’n klein plantje. Je zag hem nauwelijks, zo klein. En toch waren we er bang voor. We moesten bukken en toen zagen we het. Tussen de blaadjes zat een waterjuffer vast. Geen schijn van kans om weg te komen. Ze zat vastgekleefd. Binnen enkele dagen werd ze helemaal leeggezogen. Alleen de vleugels en het karkas bleven over. De zon zorgde voor droging. En dan werden ze door de wind weggedragen. Ik moest hieraan denken toen ik om de Looserplas in Dorplein liep. Aan de zuidkant tussen de grote plas met de ganzen en de kleinere plas groeit de kleine zonnedauw. De grond is er voedselarm en vochtig. Ze zijn roodachtig en er staan er veel. Vroeger stond het plantje op de rode lijst. Nu is ze niet meer beschermd. In het fries noemen ze het een miggefangerke. De naam komt van het oud Grieks drosos wat dauw betekent. De botanische aanduiding is daarom drosera intermedia. Met een loep kun je de dauwdruppels aan het einde van de haren zien. In de druppels zitten enzymen die de gevangen prooi verteren. Zo hebben ze geen voeding uit de grond nodig.  In de zon lijken de druppels net kleine edelsteentjes. Van de Looserplas naar oud Dorplein is maar een klein eindje. En dan zie je weer andere juwelen. De monumenten van Dorplein. Op 15 september druk bezocht. De cicerones hadden hun beste beentje voorgezet om het voor de talrijke bezoekers interessant te maken. Het hele jaar door kun je Dorplein bezoeken. Overal staan bordjes met uitleg. Wil je rondgeleid worden dan kan dat ook. Elke laatste zondag van de maand staan de cicerones ( gidsen ) klaar bij de Schakel. Deze maand op 29 september om 10.00 en om 14.00 uur. Vooraf aanmelden hoeft niet. De rondleiding gaat altijd door. Ze kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Het traject is rolstoel en rollator vriendelijk. Ook steeds meer verenigingen, buurten en families weten Dorplein te vinden voor een paar uur rondleiding door het unieke dorp. Wil je dit ook eens dan kun je het beste contact opnemen met de coördinator Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Tel: 0031 495-492598 / 0031 622961675, mail: w.cremers@chello.nl

Wandelaars kunnen ook het insectenhotel in Dorplein bewonderen – Foto JJS