Market Garden vanaf vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN – Zaterdag 21 september werden in drie waves (vertrekmomenten) met 8 transportvliegtuigen ruim 1000 parachutisten gedropt boven de Ginkelse heide bij Ede. Tijdens deze herdenking werkte vliegbasis Eindhoven nauw samen met 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. Sinds woensdag hebben transportvliegtuigen uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Polen en Italië samen geoefend en dagelijks ruim 1000 parachutisten naar diverse locaties in Nederland gebracht.  Hoewel Market Garden inmiddels 75 jaar geleden is, is de inzet van parachutisten en het droppen van materieel vanuit de lucht nog steeds een effectief middel dat kan worden ingezet door Defensie. Met tactisch luchttransport kan het 336 squadron militairen en materieel snel naar bijvoorbeeld een rampgebied worden gebracht, ook als er geen vliegveld beschikbaar is.