Ontwikkelingshulp vanuit Pelt

PELT – Op de Damsheide te Pelt wonen Nicole Van de Wiele (65) en Robert Storms (66) die samen op hun eigen manier ontwikkelingshulp bieden aan mensen in Gambia. Nicole is oorspronkelijk afkomstig uit de Brusselse Rand en werkte vóór haar pensioen in de bank- en verzekeringssector. Robert komt uit het Leuvense Wilsele en was treinbestuurder en – instructeur. Nicole is nog steeds actief met een hondentrimsalon in Pelt. Hoe zijn zij terecht gekomen in de ontwikkelingshulp en wat voor hulp bieden zij zoal? Nicole: “In 2014 gingen we de eerste keer voor een korte vakantie naar Gambia. Dat was een weekje in de hotelzone. Tijdens die week maakten we een uitstap naar het zuiden van de Gambiaanse kust. We stopten voor de lunch bij de Rainbow Beach Bar op Paradise Beach in Sanyang en waren eigenlijk meteen weg van die plek. Later hebben we contact opgenomen met de eigenaar van Rainbow omdat we wisten dat die ook lodges verhuurde en we overwogen om er eens voor een paar weken terug te gaan. Dat was eens een andere vakantie: geen hotel met zwembad maar een lodge ‘back to basic’. We zijn dan voor een ganse maand teruggegaan en die back to basic viel reuze mee. Ook het lekkere eten en het personeel was zeer goed. We ontmoetten daar twee Nederlanders, Aly en Hans, die er al bijna 20 jaar actief zijn als vrijwilligers voor de Stichting Hospital Sanyang. Zo zijn we er stilaan ingerold”. Behalve hun eerste project, dit lokale ziekenhuis, hebben Nicole en Robert ook nog verschillende andere projecten onder handen genomen. De plaatselijke bibliotheek is er daar één van. Daar hebben ze vanaf het begin aan meegewerkt. Intussen zijn er meer dan 4.000 Engelstalige boeken van de ‘Read to Grow Foundation’. Gambia was immers ooit een Britse kolonie maar is sinds 1965 onafhankelijk. De boeken hebben ze allemaal gelabeld, er is een computerhoek gekomen met vier computers en internet en een vergaderzaal voor minstens 20 personen. In de voortuin van de bibliotheek hebben ze voor de beplanting gezorgd. Er is ook een kleuterschool in Faala. Dat is een project van de eigenaar van de Rainbow Beach die dat financiert met sponsorgeld van klanten. Op die school hebben Robert en Nicole meegeholpen aan de inrichting van de speelplaats met schommels, glijbaan en een volleybalnet. Robert: “In 2016 zijn we in contact gekomen met een Gambiaanse voetballer, Omar Colley, een voetbalspeler bij Racing Genk. Hij wilde ons graag sponsoren met sportkleding, schoenen en voetballen voor kinderen. Het toeval wil dat Racing Genk in die periode overschakelde op een nieuw logo. Hierdoor kon de oude stock (8 m³) met voetbalkleding gratis afgehaald worden en hebben we die naar Gambia verzonden. De onkosten van de verzending per container betalen we zelf. Zo verzamelen we hier ook kleding, speelgoed, huishoudgerief en delen dat ginds uit aan de armsten. Op het moment dat de container daar aankomt halen wij dat op en slaan het op in of bij de lodge.  Tevens betalen we de school van twee meisjes van een arme familie. Deze meisjes zouden anders niet naar school kunnen gaan wegens geen geld voor een uniform.” Nicole en Robert gaan inmiddels al vijf jaar telkens voor zo’n 2 tot drie maanden naar Gambia. Het is voor hen tevens een vakantie. Hier is het dan winter en daar is het altijd zonnig van zo’n 30° overdag en 20° ’s nachts. Zij gaan er niet alleen om te werken maar maken er uiteraard ook gebruik van om hun hobby’s uit te oefenen. Zo houdt Robert van het fotograferen van vogels en van hengelen. Nicole speelt Afrikaanse drum. Ondertussen sponsoren ze ook de lokale muziek- en dansschool. Ze hebben er ook veel vrienden gemaakt. Zowel Europeanen die ook elk jaar gaan maar ook lokale mensen die er werken en dorpelingen waar ze regelmatig naartoe gaan voor boodschappen. Rainbow is intussen voor hen een tweede thuis geworden. Mensen die willen bijdragen aan dit mooie werk en spullen hebben die ze graag aan Nicole en Robert willen meegeven kunnen een mailtje sturen aan nicole.vandewiel@telenet.be. Ze kunnen vooral kleding, speelgoed, schoenen (grote maten voor de mannen), schoolgerief, boekentassen, puzzels, huishoudgerief en smartphones gebruiken. Alles moet gebruikt zijn want bij nieuwe spullen moeten ze invoerrechten betalen. De goederen moeten ze ten laatste half november hebben zodat het nog mee kan met de container.