Sparta ondergaat wet van de sterkste tegen Kadijk

ST-HUIBRECHTS-LILLE – Sparta is er niet in geslaagd om te stunten tegen titelfavoriet Kadijk. Het verloor met 0-4 in eigen huis. In de Peltse derby hield het meer dan 40 minuten stand, maar na drie tegendoelpunten vlak voor rust lag de wedstrijd in een definitieve plooi. In de tweede helft toonde Kadijk zich een klasse beter en het kon de voorsprong zelfs nog aandikken na een scherpe counter. 

Door Felix Gillardin

De wedstrijd begon evenwichtig. Onze jongens zetten opnieuw een stevig blok neer. Het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van Sparta, maar Kadijk kwam moeilijk tot in de zestien. Na een studieronde van een kwartier geraakte hun flankaanvaller dan toch eens tot aan de achterlijn. Hij legde de bal terug naar hun spits die van kortbij Jens Bergmans fusilleerde. Die had een geweldige reflex in huis om het openingsdoelpunt uit zijn doel te ranselen. De hoekschop die daarop volgde werd nog net voor hun inlopende middenvelder weg gekopt. Ook een vrije trap vanop een interessante plaats leverde niets op. Aan de overkant kwam Sparta er tijdens een zeldzaam moment scherp uit op de counter. Jan Leynen liet een lage voorzet door de benen gaan en Felix Gillardin kon aanleggen vanop het penaltypunt. Hun verdediger kon nog net zijn voet tegen de bal zetten die daarna in de voeten van Glen Maris belandde. Die schoot van dichtbij op hun doelman, maar hij werd afgefloten voor buitenspel. Even later bereikte Glenn Brebels met een snelle vrije trap Felix Gillardin die de bal voor doel bracht met een verre voorzet. Aan de tweede paal dook Vincent Saelens op die de bal net niet zuiver genoeg kon raken. De organisatie van onze mannen stond goed, maar op vijf minuten tijd gaven ze de match helemaal weg. Bij een ogenschijnlijk ongevaarlijke voorzet werd er te veel naar elkaar gekeken waardoor hun flankspeler de bal simpel in doel kon werken. Amper twee minuten later lukte het de centrale verdediger, die was blijven hangen bij een stilstaande fase, om zich met de bal door de verdediging te wurmen na geharrewar voor het strafschopgebied. Met een hard gekruist schot in de bovenhoek trapte hij Kadijk naar een dubbele voorsprong. Tot overmaat van ramp slikte Sparta in de slotseconden van de eerste helft ook nog de 0-3. Wouter Jongeneelen kopte in eigen doel toen hij een voorzet richting de Kadijkse spits wilde ontzetten.

Na een dubbele wissel probeerde Sparta fel uit de kleedkamer te komen om alsnog het tij te doen keren. Een vluchtschot van Felix viel een metertje naast de paal. Hun doelman had moeite met een vrije trap, maar kon de bal toch voldoende bij zich houden voor de aanstormende Glen Maris. De ruimtes werden groter en geleidelijk aan kon Kadijk deze benutten met mooi combinatievoetbal. Onze mannen liepen af en toe achter een ongrijpbare bal aan. Jens Bergmans reageerde enkele keren attent, maar hij moest zich 10 minuten voor tijd toch gewonnen geven na een snedige counter uit het boekje. In enkele seconden tijd stak Kadijk het hele veld over en met een gemeten voorzet bediende hun flankspeler de spits die al duikend de bal binnen kopte. Jan Leynen kwam nog tweemaal dicht bij een doelpunt. Eerst kraakte hij zijn schot toen hij wilde aanleggen en kort daarna kon hij net niet voldoende kracht zetten om hun doelman te verontrusten. Zo bleef de 0-4 eindstand op het bord. 

Kadijk won vandaag oververdiend. Tot kort voor rust leek er nochtans weinig aan de hand, maar op vijf minuten tijd ging het helemaal fout voor de thuisploeg. Na 90 minuten moest Sparta zijn meerdere erkennen in Kadijk. We kwamen vaak een stap te laat en wonnen te weinig duels om aanspraak te kunnen maken op meer. Het is geen schande om tegen zo’n sterke tegenstander te verliezen, maar de manier waarop we het weggaven smaakt toch een beetje zuur. Volgende week wacht met Peer SV opnieuw een pittige tegenstander. Een uitgelezen kans om opnieuw de rug te rechten. (F)