Onderhoud Napoleonsmolen verloopt voorspoedig

Hamont – Al enkele weken staan de wieken van de Napoleonsmolen stil. Vanwege onderhoudswerkzaamheden is het niet mogelijk het gevlucht te laten draaien. Maar binnenkort is het monument weer helemaal tiptop en kunnen de molenaars weer malen en olie slaan ‘op de wind’.

Tekst en foto’s Evert Meijs

‘De Vlaamse overheid geeft een premie voor werken aan dit beschermde erfgoed”, zo staat te lezen in het informatiebord naast de grote inrijpoort van de molen. Het onderhoud bestaat uit drie hoofdstukken: schilderwerk, het onderhoud van de kap en het scherpen van de stenen.

Schilderwerk
De buitenkant krijgt een flinke schilderbeurt. Het houtwerk vanaf de stelling (balustrade, waar de bloemen aan hangen) wordt grondig schoongemaakt. Rotte delen worden verwijderd en vervangen. De wieken worden extra behandeld met een drenkingsmiddel, want dat staat aan vier zijden altijd in weer en wind. Na het herstel wordt alles weer in de bekende kleuren rood, zwart en geel gezet. Gedurende het verven zijn de vier zeilen van de wieken verwijderd, en liggen binnen in de molen, op de steenzolder. Als de wieken geverfd zijn, zullen ze ook weer opnieuw worden afgesteld om zo goed mogelijk te kunnen draaien.

Dakwerk
De kap van de molen bestaat uit vele kleine houten plankjes. Deze zijn bevestigd op eiken singels, die veelal zijn kromgetrokken. Daarom worden deze vervangen. Alle kleine dakplankjes gaan er ook af en worden vervangen door nieuwe. Om dit te realiseren is bij de kap een stelling (steiger) gebouwd door balken van binnenuit door de gaten te steken die in de stenen wand zitten. Zo ging dat vroeger al, zo gaat dat nu nog. Van verre kun je de stelling zien.

Scherpen of billen
Natuurlijk worden ook molenstenen bot, als ze vaak gebruikt worden. De ribbels die in beide stenen zitten, worden op den duur vlak, waardoor malen steeds slechter gaat. In de loop der jaren moeten molenstenen wel vaker opnieuw gescherpt of gebild worden, met een bilhamer. Zodra dit onderdeel van de werken ook klaar is, kan de Napoleonsmolen er weer tegen.

Door het jaar heen voeren de molenaars zelf ook kleinere onderhoudswerken uit. Touwen worden vernieuwd, zeilen weer optimaal bevestigd, versleten tanden van tandwielen vervangen, bouten en moeren aangedraaid, dakpannen vastgezet enzovoort enzovoort. Samen met de actieve molenaars is de stad Hamont-Achel weer fier dat dit historisch erfgoed er weer gezond bij staat!