Offroad Budel opnieuw walhalla voor 4×4-liefhebbers

BUDEL – Op het hoofdterrein aan de Ruilverkavelingsweg en een twaalftal buitenterreinen in de regio krijgen terreinrijders uit binnen- en buitenland heel wat uitdagende obstakels voor de kiezen. De uitgestippelde routes lopen onder meer door Cranendonck, Heeze-Leende, Asten, Weert en Nederweert. “Het wedstrijdelement ontbreekt. Het draait dus niet om de snelheid, maar vooral om de behendigheid van de chauffeurs”, weet voorzitter Karin Rutten van Stichting Offroad Budel. 

De moeilijkheidsgraad varieert van het niveau toertocht tot extreem zwaar. Daardoor komen niet alleen doorgewinterde terreinrijders, maar ook beginners aan hun trekken. Zo is er onder meer een SUV-route voor het hele gezin. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad moeten de voertuigen aan allerlei eisen voldoen, zoals speciale banden en een lier. 

Liefhebbers van terreinrijden, met of zonder auto, kunnen zich ook vermaken op het hoofdterrein. Op het akkerland aan de Ruilverkavelingsweg zijn opnieuw uitdagende obstakels en hindernissen aangelegd. Een vertrouwd onderdeel is de modderbak. Ook kan er opnieuw worden deelgenomen aan een caravanbehendigheidswedstrijd. Het terrein biedt verder plaats aan verschillende demonstraties, een camping en een grote 4×4-markt. Op vrijdagavond staat de coverband Anderkovver op het podium van de feesttent. Op zaterdagavond is het de beurt aan Lukazz.

Dit jaar is het activiteitenprogramma voor de jeugd toegespitst op twee leeftijdscategorieën. Rutten: “We hebben de kinderanimatie opgesplitst in twee groepen: kinderen tot 8 jaar en van 8 tot en met 16 jaar. Voor de jongste jeugd zijn er activiteiten als knutselen en wafels versieren. De oudere jeugd kan rijden op een quad, kratjes stapelen, lasergamen en zich uitleven met het wisselen van banden.”

Vrijwel meteen na de vorige editie zijn de voorbereidingen voor Offroad Budel 2019 gestart. Veel tijd gaat zitten in het aanvragen van de benodigde vergunningen. Rutten: “Zo moeten we ieder jaar een aantal milieuonderzoeken laten verrichtten.” Daarnaast vindt er overleg plaats met de natuurbeherende instanties.

Ook Stichting Offroad Budel ondervindt de gevolgen van de stikstofdiscussie. “Graag hadden wij dit jaar door het Leenderbos gereden, maar we kregen de vergunning niet rond. Net als de Weerterbergen is het Leenderbos namelijk een Natura 2000-gebied”, vertelt Rutten.

De belangstelling voor Offroad Budel is opnieuw groot. Het aantal routeboeken is al maanden uitverkocht. Rutten: “De inschrijvingsperiode voor deelnemers is op 1 mei geopend. Na de eerste week hadden we al 500 inschrijvingen en na en week of zes waren alle routeboeken uitverkocht. In totaal rijden er dit weekend 900 voertuigen mee, waarvan sommige twee keer. Daarmee zijn onze grenzen bereikt.”

De deelnemers komen uit binnen- en buitenland. Rutten: “Een groep Duitsers, woonachtig tegen de Poolse grens, komt donderdagavond al, zodat ze nog kunnen helpen met het opbouwen van het terrein.” In totaal helpen driehonderd vrijwilligers het evenement in goede banen te leiden. 

Offroad Budel opent op vrijdag 4 oktober om 12.00 uur de poorten. De entree op zaterdag- en zondagmiddag bedraagt 5,- euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor de jeugd zijn activiteitenkaarten te koop.

Op de Ruilverkavelingsweg wordt vanuit de Nieuwendijk eenrichtingsverkeer ingesteld.

Vragen of klachten over het evenement kunnen worden gemaild naar info@offroadbudel.nl. Vanaf vrijdag 4 oktober tot en met maandag 7 oktober is de organisatie dagelijks van 09.00 tot 22.00 uur bereikbaar op nummer 06-45209709. Meer info: www.offroadbudel.nl.