Heerlijk als alles goed uitpakt

Valkenswaard – Eigenlijk was het al gedaan met het VogelVerschrikkerFestival (VVF) , maar mede dankzij de inzet van Riks Werts zal tijdens de komende herfstvakantie dit fantastische festijn tóch weer doorgang vinden. Riks is een organisator pur sang en heeft in het dorp zijn sporen meer dan verdiend. In het theatercafé van De Hofnar vertelt hij hoe dat zo gekomen is, onder het motto ‘Als er niks gebeurt, vind ik het maar saai”.

Tekst en foto’s Evert Meijs

Een timmerman verlaat de foyer van De Hofnar, nadat hij de laatste hand heeft gelegd aan een nieuw podium. De barman vraagt wat hij ‘kan betekenen’ en even later zit Riks (*Valkenswaard 1949) op zijn praatstoel.  “Ik heb hier altijd in de horeca gewerkt als uitbater en heb veel mensen leren kennen. Dat maakt het organiseren een stuk gemakkelijker. Zoals mensen bij de buren achterom gaan om een hark te lenen, zo zoek ik mensen om bij een festival te zorgen voor water, stroom of wat dan ook”, zegt de Valkenswaardenaar, die olijk uit zijn ogen kijkt. Op de vraag of het organiseren in zijn genen zit, zegt hij: “Ik kom uit een groot gezin met weinig speelgoed en dus organiseerden we zelf maar wat! Van circus en fancyfair tot wielerrondes”.

Start initiatief

“De Eindhovenseweg was in de jaren tachtig twee weken opengebroken”, zo vertelt Riks over zijn éérste evenement. “We organiseerden toen maar in het zand een jeu-de-boule toernooi. Later hadden we bovendien een orkestje ‘Lèk m’n vesje”, en samen met een kermisman uit Vessem organiseerden we gedurende twee weken een circus, met tent en alles, in het Van Bestpark. Dat werd een groot succes, uitverkocht en alles. Dat was zeer bijzonder.” Riks leest op een ander moment in de krant dat er dorpsquizzen zijn. Onmiddellijk denkt hij aan Valkenswaard, en start met een initiatief om dat hier ook te gaan opzetten. “Om Valkenswaard wat kleur te geven”, zegt hij, en verzamelt dan de juiste mensen om zich heen. “Ik heb de mazzel dat zoiets ook meteen de eerste keer lukt”, zegt hij bescheiden.

Gentse Fiste

Het VVF begon in Valkenswaard nadat Riks in Gent –samen met zijn vriend Bert Staal- geïnspireerd raakte door de Gentse Fiste, eind negentiger jaren. “Bert maakte graag foto’s van vogelverschrikkers, en zo ontstond het idee om ook in Valkenswaard hiermee te beginnen. Het plan is dus geïnspireerd op dat Gentse concept”, vertelt Riks. “Gedurende negen dagen een totaal-festival met de vogelverschrikkers, accordeonmuziek, klassieke muziek, alles, alles, alles. Dat wilden we hier ook.” Riks startte met de organisatie, vooral met dingen die geld zouden kunnen opbrengen, zoals een mosselmenu, een muziekuitvoering via de muziekschool en kienen met kringloopprijzen. Zo begon het eerste jaar.”

Kans voor de jeugd

Alles speelde zich af in het Van Best-park. Er kwam voortaan tweejaarlijks een VVF met 80 vogelverschrikkers en enkele muziekorkestjes, en het werd gaandeweg alleen maar succesvoller. De tent die in het park kwam, werd steeds groter. Na het succes van de VVF besloot Riks zich terug te trekken uit de organisatie, en vond anderen om het fenomeen van het festival voort te zetten. “Bestuursleden moeten tijdig vertrekken om de jeugd kansen te geven”, zegt hij, alsof het om grote bomen gaat die tijdig gesnoeid moeten worden om jonge twijgen zich te kunnen laten ontwikkelen. Uiteindelijk ging het festival in 2017 aan eigen succes ten onder,” zegt Riks.

Het bleef aan me vreten

 “Ik snap dat het voor het bestuur moeilijk werd om het voort te zetten. Op een gegeven moment is het klaar”, zegt Riks, en snapt dat het bijltje erbij neer werd gelegd.  “Ondanks dat ik er niet meer bij betrokken was, zag ik dat veel inwoners het verschrikkelijk vonden indien het zou verdwijnen. Daarom ben ik er -na gepraat te hebben met deze en gene- weer ingestapt, want het bleef aan me vreten. Het budget voor dit jaar is gehalveerd, er komt maar één tent te staan, en er komt géén keuken,  om de kosten te beperken. Daarentegen zijn er veel nieuwe activiteiten, ook op andere locaties in Valkenswaard. En we vragen natuurlijk aan de mensen in binnen- en buitenland, om mee te doen met dit unieke festival van zaterdag 12 t/m 20 oktober 2019; maak een hele mooie vogelverschrikker of doe mee met een van de vele andere activiteiten.” Zie verder op www.vogelverschrikkerfestival.nu