Grote opkomst bij ‘boerenprotest’ in Budel

Met zwaailichten en ‘loeiende’ tractoren namen agrariërs uit de gemeenten Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck op woensdag 23 oktober bezit van het centrum van Budel. Bij het gemeentehuis protesteerden de boeren tegen het stikstofbeleid.

BUDEL – In totaal namen er ruim vijftig tractoren en één hakselaar deel aan de publieksvriendelijke actie. De initiatiefnemers van het ‘boerenprotest’, ZLTO-afdeling Groote Heide en AJK Kring Eindhoven-Zuid, boden de drie burgemeesters van de gemeenten een petitie aan én een leeg bord als symbool voor de grote rol die de actievoerders in de voedselproductie spelen. Het protest werd verder kracht bijgezet met leuzen als: ‘Met dit beleid worden boeren verleden tijd’.

Door Roy de Leijer

Boeren en tuinders hebben zich de laatste weken volop laten horen in het kader van de beleidsregels die zijn gevormd naar aanleiding van het rapport van de Commissie Remkes over de stikstofproblematiek in Nederland. Vooruitlopend op de grote manifestatie op vrijdag 25 oktober in Den Bosch, waar werd gedemonstreerd tegen de opgelegde deadlines om aan alle stikstof-eisen te voldoen, vond twee dagen eerder een drukbezocht ‘boerenprotest’ plaats in Budel.

Bij agrariërs in het werkgebied van de ZLTO-afdeling Groote Heide en AJK Kring Eindhoven-Zuid (Heeze-Leende, Cranendonck, Valkenswaard en Waalre) hangt het stikstofbeleid als een zwaard van Damocles boven de hoofden. Veel actievoerders waren eerder aanwezig bij de boerenprotesten in Den Haag en Den Bosch. Zo ook Mark Verdonschot uit Maarheeze. “Ik hoop dat deze actie iets uithaalt en dat de gemeenten onze zorgen communiceren naar Den Bosch”, aldus Verdonschot, die ook afgelopen vrijdag van de partij was in Den Bosch. Die dag trok ook vanuit de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre een grote karavaan met boeren en tuinders naar de Brabantse provinciehoofdstad.

In Budel werd de stoet landbouwvoertuigen voorafgegaan door een vijftiental speelgoedtractors. De kinderen, veelal boerenjeugd, parkeerden hun trapvoertuigen op het Capucijnerplein voor het gemeentehuis. Daar kwamen de burgemeesters, wethouders en raadsleden van Valkenswaard, Cranendonck en Heeze-Leende later op de avond bijeen om te praten over de bestuurlijke en ambtelijke toekomst van de drie A2-gemeenten.

Voor het kinderprotest was Franca Swinkels uit Maarheeze een Facebook-actie gestart. Swinkels: “We willen hiermee laten zien dat er pas op de plaats moeten worden gemaakt. Er moeten nu niet hals over kop maatregelen worden genomen. Voor kinderen is deze actie ook nog eens leerzaam. Mensen hebben namelijk het recht om hun mening te geven over dingen die zij belangrijk vinden.”

Tijdens de manifestatie waren er noodkreten van drie jonge (toekomstige) boeren. “Het draaiend houden van een bedrijf wordt steeds moeilijker gemaakt met de steeds maar oplopende wet- en regelgeving in Nederland. Brabant doet hier nog een stapje bovenop, met als gevolg dat veel boeren met hun bedrijven in de knel komen”, aldus varkenshouder Johan Bakermans uit Heeze.

Volgens Johan Bax van ZLTO-afdeling Groote Heide worden in deze regio niet alleen een paar honderd boeren, maar ook veel andere ondernemers getroffen door het stikstofbeleid. Bax: “Vijftig procent van de bedrijven in dit gebied heeft direct of indirect een relatie met de agrarische sector.”

Burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck toonde begrip voor het boerenprotest: “We snappen jullie boosheid. Echter, jullie weten ook dat de lokale besturen hier niet over gaan. De besluitvorming over het beleid en de maatregelen ligt bij de provincies en het Rijk. Wel kunnen we jullie zorgen overbrengen naar de hogere overheden.”

Foto’s Jos Meusen