‘Vondersbroek’

PELT – Het schoolbestuur van WICO is blij dat de bouwplannen voor de campus ‘STEM en Economie’ klaar zijn en ingediend zijn bij de gemeente Pelt om een omgevingsvergunning aan te vragen en te bekomen. De ontwikkeling van de plannen gebeurde in samenspraak met het personeel van WICO, nu was het tijd om onze buren te informeren. Het schoolbestuur heeft daarom op donderdag 24 oktober de buurtbewoners uitgenodigd op een infovergadering om daar met beelden en plannen een toelichting te geven.

De werktitel van dit project is ‘Vondersbroek’. Dit project heeft een lange voorgeschiedenis. WICO campus TIO maakte ruim tien jaar geleden al een grondige afweging tussen 2 opties en hun kostprijs, namelijk de bestaande gebouwen renoveren of een nieuwbouw realiseren.

Marc Desmet, directeur campus TIO, zegt daarover: “Het was snel duidelijk dat een nieuwbouw betaalbaar was. Een nieuwbouw geeft ons de mogelijkheid om onze leerlingen moderne en goed uitgeruste leslokalen en technische ateliers aan te bieden, waardoor de opleidingen verder aan actualiteit en kwaliteit kunnen winnen.’’

Er werd dan uitgekeken naar een geschikte locatie. WICO campus Sint-Maria en de achterliggende gronden werden uitgekozen. Project Vondersbroek was geboren.

De scholengemeenschap WICO bouwt voor campus TIO een heel nieuwe school met les- en praktijklokalen. Het was nooit de bedoeling om op die site 2 scholen te behouden. In een eerste fase werd uitgegaan van een heel nauwe samenwerking met campus Sint-Maria. De site van het voormalige ziekenhuis van Neerpelt en ook het gebouw waar het Rode Kruis momenteel gevestigd is, werden daarom aangekocht. Door sloop van oude en aanbouw van nieuwe gebouwen zou op die manier ook campus Sint-Maria een opwaardering krijgen.

Ontwikkelingen kunnen soms snel gaan. WICO besliste in 2018 om de samenwerking tussen haar 6 scholen te vergroten en in Pelt haar onderwijsaanbod, met het oog op de modernisering, te reorganiseren.

Ignace Van Herck, directeur campus Sint-Maria: “Project Vondersbroek moet toonaangevend worden in STEM-opleidingen en economische opleidingen. Met dit bouwproject en door de unieke manier waarop de visie in plannen is gegoten, wil WICO een referentie worden in het leren van jongeren. Jongeren die nadien succesvol doorstromen naar de universiteit en het hoger onderwijs, en voor velen ook naar een prima tewerkstelling in de industrie en het bedrijfsleven.”

De nieuwe gemeente Pelt gaf tot slot een interessante, laatste wending aan het bouwproject. Door de geplande verhuis van de diensten uit campus Z, beter gekend als de spoedafdeling van het voormalige ziekenhuis, de inplanting van een nieuwe sporthal en de blijvende aandacht voor een opwaardering van de stationsbuurt, kon de architect weer met nieuwe mogelijkheden het project verder verbeteren.

Doorheen de ontwerpfase bleef de architect zich telkens heel flexibel inzetten om alle nieuwe ideeën en invalshoeken vorm te geven in telkens weer mooiere ontwerpen. In de ontwerpen is gestreefd naar zo compact mogelijk bouwen, met toch veel ruimte en licht voor de leerlingen. Tegelijk staat een grote integratie van de studierichtingen in de domeinen STEM-wetenschappen, STEM-technieken en Economie voorop. De inplanting van praktijk-, vak- en leslokalen maakt samenwerking en synergie over de domeinen mogelijk.

WICO vzw en de Vlaamse overheid (AGION) investeren 22,7 miljoen euro in het volledige bouwproject, waarvan 1,5 miljoen euro in nieuwe machines en uitrustingen. In de bestaande gebouwen worden tevens 2 nieuwe chemie-labo’s, 1 fysica-labo en 6 demo-lokalen voor wetenschappen ingericht, die op 1 september 2020 bij het begin van het nieuwe schooljaar in gebruik genomen zullen worden. Het volledige project zal gerealiseerd worden tegen 1 september 2022: een school, klaar voor de toekomst.

Het nieuwe jaar betekent ook voor HAC Weekblad weer heel wat nieuwigheden. Ondertussen is de krant aan zijn 11de jaargang toe en doorheen de jaren is de groei van de krant niemand ontgaan. Steeds meer verenigingen en ondernemers weten hun weg naar de redactie te vinden waardoor de krant niet enkel dikker wordt, maar natuurlijk ook interessanter!

Toen de eerste editie van HAC Weekblad van de persen rolde, op 30 oktober 2009, was het al duidelijk dat HAC weekblad een frisse wind bracht op het gebied van lokale verslaggeving. Met een team eigen ontwerpers, eigen journalisten en heel veel frisse moed en enthousiasme bracht HAC Weekblad iedere vrijdag weer het laatste nieuws uit de regio. Toen was dit nog enkel Hamont-Achel en Cranendonck. Daarna, in 2012, ontvingen ook alle Neerpeltse huishoudens de krant gratis in hun brievenbus. En dit jaar staat er weer een grote uitbreiding op het programma, want vanaf maart zal HAC Weekblad ook in de gemeente Overpelt bedeeld worden. De oplage bedraagt dan wekelijks 27.500 exemplaren. 

Dat HAC Weekblad een goed gelezen medium is, is duidelijk. Regelmatig worden er leuke wedstrijden georganiseerd waarbij mooie prijzen gewonnen kunnen worden. Het aantal inzendingen overstijgt iedere keer weer de verwachtingen! Daaruit blijkt ook dat de krant een brede doelgroep heeft, zowel jong als oud doet massaal mee. In 2016 heeft de krant trouwens ook een fris nieuw jasje gekregen, en ook de website werd volledig onder handen genomen.  Als kers op de taart lanceerde HAC Weekblad ook een app, waardoor je via je smartphone altijd op de hoogte kan blijven van de laatste nieuwtjes uit de regio.

HAC Weekblad is klaar voor een jaar vol nieuwe kansen, een jaar voor kennismaking met nieuwe lezers en wellicht een jaar met nog meer groei. HAC Weekblad staat niet stil, en dat is uiteraard mede dankzij uw hulp! Hartelijk bedankt!