Pasar bezocht ‘De Slag om Grolle’ anno 1627

HAMONT – Onder de druilerige regen van zaterdag ochtend ontwaakte het garnizoensstadje Groenlo als Grolle in het jaar 1627. De Spanjaarden belegerden het stadje welk veel weerwerk bood tegen de vijandelijke aanvallen. Deze veldslag zou in de namiddag met veel kanongebulder ingeluid worden. De straatjes en steegjes van Groenlo zijn herschapen door allerlei stalletjes en verklede burgers in de tijd van toen. Er worden varkens aan het spit geregen en om die tijd na te bootsen werden de klinkers bedekt met bladeren, stro of houthaksel. Ook tijdens de veldslag welke anderhalf uur zal duren spelen de figuranten hun rol alsof het live gebeurt. Tussen het aanhoudende kanongebulder bekampen de twee legers elkander. Het ene moment vallen de Spaanse ruiters aan terwijl het voetvolk even later volgt en strijd levert in de loopgraven. De regie voeren over dit strijdtoneel met zijn 1600 figuranten is geen sinecure maar uiteindelijk winnen de Grollenaars. Deze 80 re-enactment groepen komen onder andere uit Spanje, Hongarije, Finland, Het verenigd Koninkrijk en zelfs uit Australië en Amerika. En allemaal om de ‘Slag om Grolle’ na te spelen. Slapen doen ze in zelfgemaakte kampementen. De 47 deelnemers aan deze trip kregen echt spektakel voor hun Grolse Dukaat. Meer op www.slagomgrolle.nl