Rondje tuin met Gert-Jan in november.

Met Allerheiligen en Allerzielen op de kalender is de herfst vaak op haar best. Regen, koude, druilerig en donker weer domineren regelmatig het weerbeeld. Dit jaar lijkt het iets vriendelijker te worden. De bomen worden steeds kaler en de mooie takstructuren worden zichtbaar. Iedere boom heeft zo een eigen silhouet, waaraan deze herkenbaar is. In de tuin wordt het rustiger, vele planten gaan in winterrust. De vogels weten de voedersilo’s weer te vinden. Ook de eekhoorn komt regelmatig langs. Helaas eindigen veel van deze diertjes als lijkje op de Haag en andere wegen in en rond Achel. Net als egels, maar ook uilen en roofvogels zijn regelmatig slachtoffer in het verkeer. Voorzichtig rijden dus. Met november zit het tuinjaar er weer bijna op. Het tuingereedschap kan schoongemaakt en opgeborgen worden en de buitenkraan mag weer afgesloten worden bij vriezend weer. Nog even en de maan schijnt weer door de bladerloze bomen. Bladeren, voor sommigen een last, voor de tuin en natuur onmisbaar. Wie het niet erg vindt laat de afgevallen bladeren in de border liggen. Goed voor het bodemleven in uw tuin en tevens een goede isolatie voor de komende winter. Vogels vinden het heerlijk om tussen de bladeren naar voedsel te zoeken. Vooral de merels zijn echte “bladwerpers”. Het gazon wordt wel bladvrij gehouden, omdat de vele bladeren het gras zouden verstikken. Van bladeren maak ik zelf bladcompost voor mijn Cyclamen in een ronde compostcontainer van het recyclepark. Na 1 jaar heeft u een fijne compost die uw planten zeker zullen waarderen. Regelmatig de boel omwerken dat wel, maar dat geldt voor iedere compostbak. Niet winterharde planten moeten naar binnen of krijgen een speciale winterbescherming. Maak de potten van de kuipplanten goed schoon, verwijder afgevallen blad, zodat ongewenste gasten niet mee overwinteren. Regelmatig de planten controleren en goed luchten zodat schimmels geen kans krijgen. Terwijl de meeste planten uitgebloeid zijn, zijn er toch een aantal die nu juist bloeien. De Fatsia japonica bloeit in november met grote witte bloemtrossen. De bloemen trekken vele insecten aan, waaronder wespen, honigbijen en vliegen. De grote, tropisch uitziende glanzende bladeren blijven de gehele winter groen. Zo ook de bladeren van de klimop, die in november nog steeds bloeit en net als de Fatsia vele insecten van het laatste voedsel voorziet. Nieuwe bladeren komen in november tevoorschijn bij de Helleborus niger. Over een maand vertonen zich de eerste witte bloemknoppen van de kerstroos, zoals zij ook wel genoemd wordt. Winterbloeiers zijn een attractie voor de tuin. Soms hebben ze geurende bloemen die een heerlijk parfum verspreiden. Ze geven extra kleur als de meeste vaste planten afgestorven zijn. Water in de tuin trekt altijd vogels aan. Ondanks het koude weer vinden sommige vogels het heerlijk om een bad te nemen. Verzorging van de veren is zeer belangrijk, ook in koudere tijden. Veel vogels zien we in groepjes de tuinen en balkons bezoeken. Vooral mezensoorten trekken vaak met elkaar op en vliegen van tuin naar tuin op zoek naar voedsel. Vinken en sijzen vormen grote groepen. Spreeuwen verzamelen zich vooral ’s avonds voordat ze gaan slapen. Hele zwermen vogels bewegen in een golvende beweging door de lucht. Rietvelden en hoge bomen vormen vaak de slaapplaats voor deze vogels. Met zijn allen samen de nacht doorbrengen, geeft hoogstwaarschijnlijk een groot gevoel van veiligheid. Dinsdag 19 november; lezing Tuinhier Achel over vogels in de tuin in het Michielshof te Achel. Aanvang 19.30 uur. Nog één maand te gaan en dan is ook 2019 weer voorbij. De Sint waagt zich weer op de daken aan het eind van de maand. Vraag eens een mooi boek voor de komende winteravonden. Tot in december. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu. Groetjes Gert-Jan