Vierhonderdvijftig kinderen werken aan één GAlandART-project

Hamont-Achel – Op ’t Mulke is de koeienstal ingericht als werkplaats. De hoofdpersonen van GAlandART laten kinderen daar twee enorme mozaïkwerken maken naar voorbeeld van een schilderstuk van Corneille Driezen, bekend onder de naam Codriez en geboren in 1947 in Hamont-Achel. “Codrifant’ is de naam van het schilderstuk. Als alles naar wens verloopt zal zowel in Hamont als in Achel een kunstwerk komen hangen.

Op dit moment zijn er kinderen aan het werk van een basisschool uit Peer. Vooraan helpt Riet Claes van GAlandART enkele kinderen met ‘kloppen’: het stuk slaan van kleurige wandtegels. Deze stukjes worden per kleur in bakjes gesorteerd. ’n Eindje verder liggen op grote tafels houten platen. Hierop is in het groot een deel van Driezens Codrifant in zwart-wit geplakt. Er is precies op te zien welke kleuren tegelstukjes waar moeten komen. Over de tekening is een gaas gespannen, waar de tegelstukjes feitelijk op gelijmd worden. Marian Boonen helpt aan één van de tafels en spoort de jeugd aan om niet te veel lijm te gebruiken. Anne Mie Boonen heeft een heuse werkjas aan en helpt aan tafel 3.

Kloppen en lijmen

Riet Claes vertelt: “Vierhonderdvijftig kindjes hebben hier op maandag en donderdag gewerkt. Ze hebben met een heel klein drupje lijm de stukjes opgeplakt. Elk van de twee kunstwerken bestaat uit drie delen. Die brengen we dan samen tot één geheel.” Intussen vragen enkele leerlingen of ze mogen kloppen, met de hamer, maar het is nog even enkele minuten pauze. Het is een prachtig gezicht, hoe serieus de kinderen bezig zijn met kloppen en lijmen. Enkele medewerkers van de stad Hamont-Achel kijken hoe de platen er uit zien en hoe ze straks permanent het beste bevestigd kunnen worden aan de muur.

Van één naar twee kunstwerken

Zodra de drie delen aan elkaar zijn gezet, moet het geheel nog gevoegd worden. Riet: “We weten nu nog niet wat voor vulsel we gaan gebruiken. We zijn dat nog aan het onderzoeken.” Eind november moeten de werkstukken de stal uit. Dan hebben ze nog ’n maand om bij te werken en in te voegen. “We zijn nog op zoek naar iemand die daar verstand van heeft”, legt Riet Claes geduldig uit onder het geroezemoes van de talloze jonge kunstenaars. “We waren met één kunstwerk begonnen, maar dat was zó snel klaar, dat we besloten hebben om nog ’n tweede mozaïk te gaan maken, ook van 215 x 355 cm”, aldus Claes, die aanvult dat veertien scholen uit de regio hebben aangegeven om mee te doen. Dankzij diverse sponsors, zoals de o.a. Gemeente, Rotary en Unizo kan het mega-project gerealiseerd worden.

Trots

Het GAlandART-team kan al vanaf 19 september gebruik maken van de unieke locatie van ’t Mulke. “De kinderen doen het zó graag hè. Kijk: iedereen is zeer goed bezig. We hebben nog geen enkele groep gehad die niet positief was. In de pauze krijgen ze en ijsje, dus het is fantastisch!” De stagiaire uit Geel loopt wat rond en ziet tevreden toe op zijn hardwerkende leerlingen. Martin, de uitbater van ijshoeve ’t Mulke, komt even kijken en ziet trots toe op het succes van het project. Enkele kinderen komen vragen of hij tevreden is over hun ‘lijm-prestaties’.

Hoogtepunt

Dan komt toch het einde van GAlandART nog ter sprake. Riet Claes: “Stoppen  met GAlandART geeft een dubbel gevoel. Het brengt enorm veel werk met zich mee en het is goed dat dat stopt. Maar als je dan ziet hoe de bezoekers en de kinderen genieten van dit alles, wringt het wel weer. Maar wie weet, organiseren we wel weer iets anders. Ooit. En stoppen doen we nu op een hoogtepunt, zeker wat betreft de kinderworkshops.” Met deze activiteit komt er dus een einde aan dertien jaar GAlandART, dat zes keer werd neergezet in de natuur van Hamont-Achel. “Opvolgers kunnen het beste contact opnemen met De Achelse Kluis om nieuwe ideeën naar voren te brengen. Ze staan open voor iets nieuws. Ons project kunnen anderen niet voortzetten”, zegt ze. “Je kunt je eigen kind niet laten opvoeden door anderen. Het is goed geweest. Op naar iets anders.”

De tentoonstelling van GAlandART loopt nog tot 10 november a.s. en daarna wordt GAlandART feestelijk definitief ten grave gedragen. Daarna volgt nog een officiële inhuldiging van de beide unieke mozaïkkunstwerken.

Tekst en foto’s Evert Meijs