Bijzonder ‘boerenontbijt’ voor basisscholieren

STERKSEL – Kleuters uit Sterksel kregen woensdagochtend een bijzonder ontbijt voorgeschoteld. In het kader van het Nationaal Schoolontbijt brachten ze een bezoek aan het melkveebedrijf van de familie Van Breugel in Sterksel.

Het ontbijt is een initiatief van ZLTO-afdeling Groote Heide. “Dit jaar nemen we voor de eerste keer deel aan het Nationaal Schoolontbijt. Hiermee willen we kinderen laten zien waar hun eten vandaan komt”, legt Mien Vermeer uit. 

Het ontbijt werd geserveerd in de kalverschuur van het Sterkselse melkveebedrijf. Op een paar meter afstand van de aanvankelijk wat verlegen kalfjes smulden de kinderen van het uitgebreide ontbijt. Vervolgens mochten ze de boer helpen met allerlei klusjes, zoals het voeren van de kalveren en het maken van boter. Ook was er een rondleiding.

Het Sterkselse melkveebedrijf telt negentig koeien. “Voor onze koeien is het een beetje een vreemde ochtend. Zoveel kleine kinderen tegelijk zijn ze niet gewend”, zegt boer Mart van Breugel.

Toch komen er in vergelijking met veel andere boerenbedrijven vaker kinderen over de vloer. Boerin Maaike van Breugel: “Vanaf 2007 zijn wij een ontvangstboerderij voor onder meer schoolklassen. Spelenderwijs leggen we uit wat hier allemaal gebeurt. Maar ook andere mensen die vragen hebben zijn welkom.”