Hilariteit alom met ‘Actie op de redactie’

BUDEL-SCHOOT – Er werd het afgelopen weekend flink wat afgelachen in gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot. Toneelvereniging ONA uit Budel-Schoot bracht daar op zaterdag en zondag in totaal drie keer voor een volle zaal haar nieuwste productie ‘Actie op de redactie’ op de planken. 

Door Roy de Leijer 

De klucht in vier bedrijven werd gespeeld door Charlotte Aarts-Frantzen, Sem van den Borne, Ann Laans, Mirthe Cox, Rob Overdevest en liefst drie debutanten, te weten: Walther Willemsen, Mieke Janssen-Metsemakers en Sandra Meppelink-Hendriks.

Een opvallende dubbelrol was er voor Van den Borne. Hij stond niet alleen op de planken, maar nam ook de regie voor zijn rekening. Opvallend was ook de comeback van Laans. Ze was de afgelopen jaren als souffleur nooit ver weg van een plek in de spotlights, maar dit jaar stond ze er na 14 jaar afwezigheid weer middenin. Van alle spelerswisselingen was op de planken weinig te merken. Met de nieuwkomers kan ONA jaren vooruit. Ze maakten allemaal een verdienstelijk debuut, maar vooral de actieprestatie van Meppelink, die meteen een hoofdrol te pakken had, sprong eruit. Het leek alsof ze al jaren in gemeenschapshuis De Reinder op het podium stond. 

De dolkomische voorstelling, geschreven door Henk Roede, speelt zich af in de burelen van het slechtlopende boulevardblad (of was het nu roddelblad?) Wie-Kent-Wie. De redactie is op zoek naar die ene grote primeur die de oplage weer omhoog kan stuwen. 

Hoofdredactrice Wilma Zwamminga (Aarts) zit te springen om sensationele verhalen, zeker als mevrouw Dan Daden (Janssen), de eigenaresse van het blad, de stekker uit Wie-Kent-Wie dreigt te trekken. Ze geeft vervolgens haar kleindochter Anne-Fleur van Daden (Cox) een baan bij het roddelblad.

De redactie bestaat verder uit Sjoukje Tiepstra (Meppelink) en fotograaf Edwin Smullenmaar (Van den Borne). Deze pechvogel maakt zich niet zozeer zorgen over het voortbestaan van het blad, maar meer over het eerstvolgende personeelsuitstapje.

In de voorstelling speelt het decor een belangrijke rol. Het publiek heeft al snel in de gaten dat ze de lampjes van de lift in de gaten moeten houden. Steeds als de liftdeuren openschuiven is de redactie in rep en roer. Wanhopig op zoek naar een beetje publiciteit stappen er allerlei B- en C-artiesten uit de lift. Vooral de dubbelrol van Rob Overdevest als Frans en Hans Sloper zorgde tijdens het openingsweekend voor veel hilariteit. Sloper is een artiest van het type dat zelfs postuum zijn carrière leven in wil blazen. Geen stunt gaat hem daarvoor te ver. 

Als hij hevig bloedend ter aarde stort raakt de redactie verwikkeld in een moordzaak. De verwikkelingen en lachsalvo’s volgen elkaar in hoog tempo op als Zwamminga hieruit een slaatje probeert te slaan. Echter niet alleen de redactie, maar ook Patty Paay (Laans), probeert een graantje mee te pikken. Rechercheur Adriaans (Willemsen) had de lastige taak de zaak op te lossen.

Na het premièreweekend is de voorstelling Actie op de redactie nog te zien op zaterdag 9 en zondag 10 november. De uitvoeringen in gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot beginnen telkens om 20.00 uur. Voor beide voorstellingen zijn nog kaarten verkrijgbaar. Meer info: tvona.nl – Foto Kayleigh Vlassak 

Foto Kayleigh Vlassak