Hutspot met gemarineerd spek 

Beste Kookliefhebbers,
Beste lezers van het recept van de maand. Alweer november dus tijd voor iets herfstachtigs. We kennen allemaal de bekende stamppotten zoals boerenkool stamppot, hutspot enzovoorts met natuurlijk het bijbehorende vlees. Wat als we dit nu eens in een andere variant op tafel zetten. Zou dat niet verrassend zijn voor degene die u, in uw eigen dorpje, heeft uitgenodigd voor een gewoon dinertje? U kunt het spek ook goed vervangen door pekelvlees, gerookte eendenborst of ganzenborst. Heeft u een Recept van ’t Geheim van de Chef” gemist in HAC Weekblad? Kijk dan naar de voorgaande maanden op www.lust-nu.nl bij recepten.
 
 
INGREDIËNTEN: voor 4 personen
Marinade:
1 stuks steranijs
30 gram hoisin saus
20 gram gembersiroop
10 gram honing
30 gram soja saus
½ unox rookworst
400 gram Zweeds buikspek
Scheutje zonnebloemolie
200 gram winterwortel
200 gram aardappels
70 gram uien
100 gram mayonaise
½ Hollandse kropsla
½ bosuitje groen, dunne reepjes
zout en peper
citroensap
 
BEREIDINGSWIJZE:
Kneus de steranijs en meng met de hoisin saus, gembersiroop, honing en sojasaus. Marineer het stuk spek in de marinade door het regelmatig te keren. Graag het spek langzaam in zijn geheel in een oven op 90 graden ± 2 uur. Snijd ondertussen de rookworst in stukjes en verwarm deze met wat zonnebloemolie. Laat het geheel rustig trekken. Snijd de wortels, aardappels en uien in kleine blokjes van 1 cm en blancheer deze kort in kokend water met zout en spoel direct met koud water. Passeer de olie en vermeng deze met de mayonaise. Maak hiermee de salade aan en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Snijd het stuk spek in 12 gelijke blokjes (3 per pers.) en verwarm ze in het marinade vocht in een teflonpan (tefalpan). Kook rustig totdat het geheel stroperig wordt en de spekblokjes gaan glimmen. Verdeel de hutspotsalade over vier borden (bijv. in een ring in het midden) leg daarop drie blokjes warm spek. Garneer daar bovenop met de kropsla en groen van het bosuitje. Verdeel de overige mayonaise rond de salade.
 
Smakelijk eten!
Algo van Grootel
Eigenaar/Chefkok
LUST | eet, drink & feestgelegenheid