‘Onze verhalen worden over de hele wereld gelezen’

BUDEL – Ruim veertig jaar geleden zag het fictieve personage Junt het levenslicht tijdens de Budelse Zittingen. Vanaf 1998 geeft de maatschappijkritische creatie van de Budelnaren Johan Mathijssen en Diel Feijen maandelijks in weekblad De Grenskoerier op humoristische en ludieke wijze commentaar op lokale actuele gebeurtenissen. Deze maand gebeurt dat voor het laatst. Junt stopt er namelijk mee.  

Maar eerst zijn er nog drie voorstellingen in Lexke Theatercafé en de laatste column in de reeks ’t is Ongepermeteerd. Hiermee is de cirkel rond voor Johan Mathijssen en Diel Feijen. In 1976 tijdens de zittingsavonden van carnavalsvereniging Buulder Buk maakte Feijen voor het eerst haar opwachting als Junt. In totaal stond ze elf jaar lang met het typetje in de carnavalston. Dat deed ze als een oude vrouw die op geheel eigen wijze commentaar gaf op de lokale actualiteit.

In de periode dat Mathijssen actief was in de gemeentepolitiek hield Junt zich gedeisd. Met een invalbeurt in 1997 bij de Budelse Zittingen werd het zwijgen doorbroken. Vanaf 1998 doet ze iedere laatste woensdag van de maand haar zegje in de column ’t is Ongepermeteerd in weekblad De Grenskoerier. 

Mathijssen: “Boze tongen in het gemeentehuis beweerden destijds dat de frustraties na mijn afscheid van de politiek de aanleiding voor de column vormden, maar dat is nooit het geval geweest. Lokale politici denken ook vaak dat ze enorm belangrijk zijn, maar wie kan er tegenwoordig nog vijf raadsleden noemen?”

Diel Feijen als Junt

Het brainstormen voor de column deden Johan Mathijssen en Diel Feijen altijd samen. De teksten werden voor het merendeel door Mathijssen in de grondverf gezet. Mathijssen: “Ik ben van het type ‘van dik hout zaagt men planken’ en kan daardoor soms wat bot overkomen. Diel haalt de scherpe randjes eraf en maakt de tekst mooi. Ze is bovendien een kenner van het Budelse dialect.”

Humor speelt een belangrijke factor in het succes van de columns, aldus Feijen: “We halen dingen uit hun context. Het dialect helpt daarbij enorm.”

De stukjes worden vaak opgemerkt. Niet alleen door de lezers van De Grenskoerier, maar ook in het gemeentehuis en daarbuiten. Mathijssen: “Zo heeft Junt in haar column ooit iets gezegd over slagboom bij de grens. Die stond er heel verroest en vies bij. Na die column was de slagboom enkele weken verdwenen en daarna stond de slagboom fier en helemaal mooi geverfd te prijken aan de grens. We hebben toen geschreven dat er een groot feest zou moeten worden gehouden, met de burgemeesters van de gemeenten Hamont-Achel en Cranendonck. Wat schetste onze verbazing: een paar jaar later werd er bij de grens feest gevierd.”

De gemeente was vaak een dankbaar onderwerp voor de columns. Mathijssen: “Ook vonden we het leuk om Maarheeze een beetje porren. Verder heb ik niks tegen dat dorp, mijn vrouw komt er vandaan.” “Wel zijn we Schoot na de gemeentelijk herindeling beter gaan waarderen”, grinnikt Feijen.

Een groot gedeelte van de columns is gebundeld in een drietal boekjes. Feijen: “Onze verhalen worden door oud-Budelnaren over de hele wereld gelezen.” De boekjes van Junt zijn daarnaast opgenomen in de wetenschappelijk bibliotheek van Tilburg University.

Het duo vindt de tijd aangebroken om te stoppen. Op 29, 30 november en 1 december in Lexke Theatercafé kruipt Feijen voor de laatste keer in de huid van Junt. Het wordt een avond met een lach en een traan. Junt verschijnt bovendien nog een keer in de ton. Verder wordt de 252ste en laatste ’t is Ongepermeteerd voorgelezen. Dat geldt ook voor een van de verhalen die zijn verschenen in de reeks van het Brabantse boekenweekgeschenk. 

Om teleurstellingen te voorkomen: ‘ozze’ Sjang, die regelmatig wordt opgevoerd in de column, blijft ook ditmaal buiten beeld.

Het podium wordt gedeeld met zangeres Fabienne Vos en cabaretgroep Versleten Werk, die eenmalig haar comeback maakt.

Na afloop zijn de gebundelde columns van Junt te koop. De boekjes kosten 5 euro per stuk. De opbrengst gaat naar een schooltje in Gambia waarover Feijen zich al jarenlang ontfermd.