‘We staan nu echt zelf in het middelpunt van de belangstelling’

BUDEL – Drie slagwerkers van muziekvereniging Eendracht Maakt Macht (EMM) gaan zaterdag op voor het muziekdiploma D, het hoogst haalbare examen voor amateurmusici. Het examen wordt omlijst met optredens van percussionisten van EMM en vindt plaats in de theaterzaal van het gebouw De Cantine in Budel-Dorplein.

Voor Arjan van der Heijden, Ries Martens en Roel Slegers is het een hectische periode. Ze zijn al maanden druk in de weer met de repetities en voorbereidingen voor het openbaar D-examen. Martens: “Na de zomervakantie zijn we intensief begonnen met repeteren. De laatste maand wordt er bijna dagelijks geoefend. Dat doen we thuis of in gemeenschapshuis De Borgh.” 

Het D-examen is het sluitstuk van bijna 11 jaar muziekles bij Muziekschool Grensland. Martens: “Voor ons is dit een mooie afsluiting van al die jaren dat we les hebben gevolgd.”

Naast een verplichte module moet het drietal voor het D-examen een aantal keuzemodules halen. Dat betekent onder meer dat ze drie type slagwerkinstrumenten moeten beheersen.

Via een muziek-in-de-klas project op de basisschool kwam het drietal in aanraking met de wereld van het slagwerk. Van der Heijden: “Ik ben daarna thuis met koffieblikken verdergegaan. In het begin was het nog echt trommelen.”

Een breed scala aan slagwerkinstrumenten, met onder meer marimba’s, snaredrums en vibrafoons komt zaterdag voorbij. Dat is ook het leuke aan slagwerk, vindt Slegers: “Er is heel veel variatie mogelijk. Dan ziet je onder meer terug bij onze concerten. Dan staat er behoorlijk veel materiaal op het podium.”

Het komt zelden voor dat binnen één vereniging tegelijkertijd drie slagwerkers het D-examen afleggen, aldus EMM-voorzitter Johan Vos en slagwerkdirigent Guido Pouwels. Pauwels: “Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt.” 

Het drietal kijkt met een gezonde spanning uit naar het D-examen. Hierbij zullen de drie muzikanten diverse solostukken en duetten uitvoeren voor een jury. Martens: “We staan nu echt zelf in het middelpunt van de belangstelling, dat is anders dan bijvoorbeeld bij Percussion in Theatre (PIT) of andere concerten. Slegers vult aan: “We worden ook allemaal individueel beoordeeld.”

Het openbare gedeelte in de theaterzaal van De Cantine begint om 19.00 uur. De entree is gratis. De Cantine ligt aan de Hoofdstraat 80 in Budel-Dorplein.

Op de foto Vnlr Ries Martens, Arjan van der Heijden en Roel Slegers – Foto Jos Meusen