Sparta zakt verder weg na verlies in Ham

ST. HUIBRECHTS-LILLE – Sparta heeft afgelopen weekend een zeer slechte zaak gedaan door tegen rechtstreeks concurrent Ham United met 4-1 te verliezen. De thuisploeg maakte in de eerste helft de kansen wel af en kon met een dubbele voorsprong de rust induiken. Na de pauze bracht Spart al snel de spanning terug in de wedstrijd met de aansluitingstreffer, maar op het einde van de match slikte het nog twee goals waardoor de zware 4-1 op het bord stond. 

Door Felix Gillardin

Nochtans begonnen onze mannen niet zo slecht aan de wedstrijd. Ze probeerden Ham hoog vast te zetten en met snel voetbal naar voren enkele mogelijkheden te creëren. Toch kreeg Sparta na enkele minuten een waarschuwing. Hun grote, rijzige spits was sterk aan de bal en zette zich door. Maar hij kon net niet meer voldoende afdrukken. Toch keken onze mannen na 13 minuten tegen een achterstand aan. Diezelfde spits, hun nummer 10, pikte de bal op na slecht uit voetballen, hij baande zich een weg voorbij enkele belagers en schoot op doel. Jens Bergmans kon pareren maar Sparta kreeg de bal tot twee keer toe niet voldoende weg. De bal werd weer voor doel gebracht en aan de tweede paal kon hun nummer 10 simpel binnen tikken. De reactie bleef niet uit. Vincent Saelens werd diep gestuurd met een diepe bal en kon richting doel afstormen. Hij week iets te ver uit en kon zijn schot niet kadreren. Na een vrije trap belandde de kopbal van Stef Steensels op de paal. Een vrije trap van Felix Gillardin testte de vuisten van de doelman. Sparta probeerde wel, maar er zat vaak te weinig venijn in de aanvallen. Steven Vanherck bracht de bal voor na een goede aanval, maar zijn voorzet kon niemand bereiken. Aan de overkant bleef het uitkijken voor de uitbraak. Geel-zwart kreeg maar geen vat op hun grote, sterke nummer 10. Op het halfuur ging hij op de rand van de zestien over het been van Ruben Van Hertum en versierde op die manier een strafschop. Hun flankaanvaller zette de penalty om en Ham zat op rozen: 2-0. Kort voor de rust kreeg Sparta nog een uitgelezen mogelijkheid op de aansluitingstreffer. Felix Gillardin trapte een afvallende bal in één tijd richting de benedenhoek, maar hun verdediger stond nog in de baan van het schot en redde zijn doelman. 

De tweede helft kon niet beter beginnen voor Lille. Een vrije trap van Ben Ceelen werd doorgekopt door Felix Gillardin en Stef Steensels dook op in de tweede zone. Hij kopte de aansluitingstreffer tegen de touwen en het geloof was opnieuw aanwezig bij de uitploeg. Ruben Van Hertum probeerde het vanuit de tweede lijn met een afstandsschot dat enkele meters over ging. Aan de overkant hield Jens Bergmans zijn ploeg tot twee keer toe in de match. Eerst hield hij hun aanvaller in twee tijden met een knappe redding van een doelpunt. Even later kon hij met zijn vingertoppen een kopbal nog net tegen de paal duwen. Sparta zette alles op alles om de partij terug in evenwicht te trekken. Michael Nouters kreeg een goede kans. Hij probeerde met een volley vanuit de draai te scoren. Helaas kon hij de bal met zijn linker niet laaghouden. Veel goede wil bij Sparta, maar voor concreet doelgevaar zorgen was o zo moeilijk. Tien minuten voor tijd moest het een mokerslag incasseren toen hun flankspeler zich doorzette. Hij trapte op de uitgekomen Jens Bergmans, maar via een verdediger kwam de bal pardoes voor de voeten van hun nummer 10 te liggen die simpel kon afwerken. De veer was gebroken bij Sparta. Toch zag Steven Vanherck een afstandsschot niet eens zo ver over de kruising vliegen. Vijf minuten voor tijd konden de boeken helemaal toe. Hun rijzige nummer 10 maakte zijn hattrick compleet. Hij kreeg de bal met een gelukje mee en jaste de bal enig mooi in de kruising. Iedereen dacht aan buitenspel, maar de scheidsrechter had gezien dat de bal van een verdediger kwam. Zo eindigde de wedstrijd op een zware 4-1 eindstand. 

Heel Sparta had gehoopt om afgelopen zaterdag de kentering in te leiden met een overwinning tegen een rechtstreekse concurrent. Helaas pakte dat helemaal anders uit. De wedstrijd eindigde op een grote ontgoocheling voor iedereen met een geel-zwart hart. Op dit moment wordt er te weinig gecreëerd en we slikken te gemakkelijk doelpunten. Volgende week wacht een thuismatch tegen Verbroedering Lommel op de Bosuil. (F)