Boeren houden nieuwe publieksvriendelijke protestactie

CRANENDONCK/HEEZE-LEENDE – Met een publieksvriendelijke actie werd maandag op tientallen locaties langs snelwegen in Nederland door boeren geprotesteerd tegen het stikstofbeleid. Dat deden de boeren door hun tractoren te parkeren bij op- en afritten langs snelwegen of op viaducten, zodat het verkeer op de snelwegen geen hinder van het protest ondervond.

Door Roy de Leijer 

Een voorlopige schatting is dat er in Brabant met zo’n 250 tractoren werd uitgerukt. In deze regio werd de actie ondersteund vanuit de ZLTO-afdeling Groote Heide en AJK Kring Eindhoven-Zuid. Boeren uit Cranendonck, Heeze-Leende, Waalre en Valkenswaard hadden hun trekkers, getooid met protestborden en de blauw-wit-rodevlag, geparkeerd op een viertal locaties langs de A2. Ruim veertig boeren namen deel aan het protest. In Maarheeze werd er op twee locaties actie gevoerd, bij de snelwegopritten bij de Oranje Nassaulaan en de carpoolplaats aan De Kleine Bruggen. In Leende stonden er trekkers geparkeerd langs de Maarheezerweg Zuid en op viaduct Zevenhuizen. 

Ook bij de snelweg ter hoogte van Waalre hadden agrariërs hun trekkers geparkeerd. Veel voorbijrazende automobilisten en vrachtwagenchauffeurs toonden in groten getale hun sympathie voor het protest door luid te claxonneren. 

De actie vond plaats vooruitlopend aan het gesprek van het Landbouw Collectief met minister Carola Schouten van Landbouw. Het Landbouw Collectief ging met de minister in overleg over het woensdag gepresenteerde rapport ‘Uit de gecreëerde stikstofimpasse’ en de financiële middelen die voor het uitvoeringsplan benodigd zijn.

Farmers Defence Force had alle boeren opgeroepen om deze onderhandelingen te steunen en op maandag tussen 12.30 uur en 14.00 uur met trekkers zichtbaar aanwezig te zijn langs de opritten van snelwegen, zodat de overige verkeersdeelnemers geen hinder ondervinden van deze actie.

“Op 13 december vergadert Provinciale Staten (PS) van Noord-Brabant opnieuw over het veehouderijbeleid. Dan zal er in ieder geval een publieksvriendelijke actie zijn. Hoe, wat en waar is op dit moment nog niet concreet”, zegt Johan Bax, secretaris van ZLTO Groote Heide.