Pentekeningen van Joop Vestjens terug in Budel-Schoot

BUDEL-SCHOOT – Op 26 november werden aan De Huiskamer te Budel-Schoot pentekeningen en schilderijen aangeboden. Deze zijn gemaakt door Indiëganger Joop Vestjes, hij overleed op 28 juni 2003 te Rotterdam. Zijn grote wens was dat zijn pentekeningen en schilderijen terug zouden gaan naar waar ze gemaakt zijn, namelijk naar Budel-Schoot. Daar waar zijn opa en oma woonde aan de Heuvel 13 te ‘Klein Schoot’ , waar de pentekeningen ook zijn gemaakt. Joop werd geboren op 24 juni 1923 te Eindhoven. Hij bracht zijn relatief rustige jeugd door in Budel-Dorplein en woonde samen met zijn ouders en 1 broer aan de Rector van Nestestraat in Budel-Dorplein. Om niet naar Duitsland te hoeven gaan werken voor de Duitse arbeidsinzet dook hij op 19 jarige leeftijd onder te Houthalen (B) en later in Leuven. Kort na de oorlog meldde hij zich begin 1945 als oorlogsvrijwilliger (OvW-er) en werd vanuit Budel-Dorplein via Engeland naar Australië gebracht. Na een korte opleiding landde hij als een van de eerste Nederlandse militairen in Nederlands Indië. Hij verbleef voornamelijk op Sumatra en maakte daar een ware guerrilla oorlog mee. Joop was een rechtvaardig man en was al op jonge leeftijd trots om te dienen voor zijn Nederland. 

Joop keerde terug  in Nederland op 23 september 1948. Naast zijn werk bij de Nederlandse spoorwegen, waar hij in 1984 pensioneerde, was hij een begenadigd tekenaar. In 1982 maakt hij dan ook de prachtige pentekeningen van zijn ‘Klein Schoot’. Vele uren bracht hij door zittend langs de weg met de pen in de hand. Hiervoor reisde hij vanuit Rotterdam af waar hij na zijn huwelijk met zijn vrouw Emelie en dochter Simone woonde. Op 28 juni 2003 overleed Joop met zijn wens om de tekeningen terug te brengen naar Budel-Schoot. Het gezin Vestjens kende tegenslag want niet veel later overleed ook de dochter Simone. Zijn vrouw Emelie overleed in 2019 en de nabestaanden kregen de vraag om de pentekeningen en schilderijen onder te brengen in Budel-Schoot. Via dhr. Peter Berg uit Rotterdam werden de schilderijen aangeboden aan de René Vos (PR Functionaris van de Wapen Broeders afd. Cranendonck). Er werden contacten gelegd met De Huiskamer in de Reinder te Budel-Schoot met de vraag om het mooie werk van Joop Vestjens er onder te mogen brengen. Op dinsdag 26 november werden de pentekeningen en de schilderijen officieel door de Wapenbroeders Afdeling Cranendonck overgedragen aan het bestuur van De Reinder. De tekeningen van Joop Vestjens hangen op ‘zijn plaats’ in Budel-Schoot en men zal zeker zeggen “mooie tekeningen, Joop Vestjens, is dat niet een OVW-er geweest? ”. U bent uitgenodigd om het werk van Joop Vestjens te komen bekijken in ‘De Huiskamer’ in de Reinder.