Staatssecretaris bezoekt AZC Cranendonck

BUDEL – Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid bracht dinsdag een bezoek aan AZC Cranendonck in Budel. Daar sprak ze onder meer met de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel over de problemen rondom overlastgevende asielzoekers.

Door Roy de Leijer

In Cranendonck wordt er vooral in Maarheeze overlast ervaren. Een kleine groep asielzoekers uit ‘veilige landen’ pleegt winkeldiefstallen in het dorp en vertoont regelmatig agressief gedrag. “Het is echt heel vervelend om dit te horen. Het goede is juist dat de mensen hier heel positief zijn om asielzoekers op te vangen. Het is jammer dat die goede instelling wordt aangetast door een klein groepje dat steelt. Daardoor verdwijnt het draagvlak”, zei Broekers-Knol na afloop van het overleg.

Het probleem speelt niet alleen in de gemeente Cranendonck. 

Behalve met burgemeester Roland van Kessel sprak Broekers-Knol dinsdag ook met de burgemeesters van Boxmeer, Oisterwijk en Grave. Verder schoof ook de Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, aan bij het overleg op het terrein van de voormalige Nassau-Dietzkazerne. Er werd gesproken over de opvang, welke problemen er gesignaleerd worden en hoe die kunnen worden opgelost. 

Het inzetten van de zogenoemde ketenmarinier is een van de mogelijkheden die de staatssecretaris heeft om de overlast aan te pakken. De functie valt rechtstreeks onder haar verantwoordelijkheid.

Broekers-Knol: “We zijn bezig om een aantal zaken aan te pakken. Bijvoorbeeld via de ketenmarinier, die een speciale aanpak hanteert. Hij kan strak te handelen. Dat heeft hij eerder bewezen als stadsmarinier in Rotterdam, waar mensen onder meer last hadden drugsoverlast. Die aanpak werkt ook in Ter Appel en wordt nu ook hier toegepast.”

Daarnaast kan ook een meldplicht bijdragen aan een oplossing. Broekers-Knol: “Dat gebeurt in Ter Appel bijvoorbeeld op tijdstippen waarna het niet meer aantrekkelijk is om bijvoorbeeld naar een winkelcentrum te gaan.”

Volgens de staatssecretaris en ketenmariner Jur Verbeek gaat het landelijk om een relatief kleine groep van 260 mensen die overlast veroorzaakt.

Niet alleen lokaal en nationaal, maar ook via Europese wet- en regelgeving wordt er gezocht naar oplossingen. “We kijken eerst naar wat we zelf kunnen doen, maar daarnaast kijken we ook naar de mogelijkheden die Brussel ons te bieden heeft”, zegt Broekers-Knol.

Ze hoopt op nieuwe initiatieven van Ylva Johansson, de nieuwe EU-commissaris. “De laatste vijf jaar is er op dit gebied niet veel gebeurd. Daar komt ook nog eens bij dat het Vluchtelingenverdrag uit 1953 inmiddels al lang is achterhaald. Dat document is opgesteld in een hele andere tijd.”

Hoewel de staatsecretaris weinig concrete oplossingen kon overhandigen was burgemeester Roland van Kessel blij om te horen dat ze zijn zorgen deelt. Van Kessel: “Ik houd een goed gevoel aan het bezoek over. Het is fijn dat de staatssecretaris gehoor heeft gegeven aan mijn oproep. We hebben kunnen spreken over wat ons bezighoudt. Daardoor heb ik weer wat meer vertrouwen opgedaan dat we aan de goede knoppen aan het draaien zijn. Hoewel we ons stinkende best doen is dit probleem echter niet morgen al opgelost.”

Die mededeling werd onderschreven Broekers-Knol: “Ik zou graag willen zeggen tegen de middenstand dat het nooit meer voorkomt, maar dat kan ik niet. We kunnen alleen doen wat de wet ons mogelijk maakt. Wij zullen daarbij altijd blijven kijken naar hoe er zaken kunnen worden verbeterd.”