Eindhovens marktechtpaar neemt afscheid van Budelse weekmarkt

BUDEL – Nog drie maandagen staan Robert en Elzaline Janssen-Muller met hun groente en fruit op de weekmarkt in Budel. Na de decembermaand gaat het echtpaar het wat rustiger aan doen. Als om een uur of elf de weekmarkt van Budel in beweging begint te komen, melden zich ook de eerste klanten bij de kraam van het Eindhovense marktechtpaar Robert en Elzaline Janssen-Muller. Aan keuze is er geen gebrek. Robert: “We zijn begonnen met één krat met prijskaarten. Inmiddels puilt ook de tweede krat helemaal uit. Het assortiment is in de loop der jaren enorm gegroeid. Kiwi’s waren vroeger heel exclusief, maar zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze kraam.” 

De ouders van Elzaline, Elzo en Will Muller, runden in Eindhoven jarenlang een groente- en fruitbedrijf. Robert: “Voordat ze op de markt stonden, werd er huis-aan-huis gevent met groente en fruit. Via een collega vond mijn schoonvader de weg naar de weekmarkten in de regio.” Vanaf hun zeventiende gingen hij en Elzaline mee op pad. Ze stonden onder andere op markten in Eindhoven, Best, Valkenswaard en Budel.

Robert: “We hebben nog meegemaakt dat mensen met acceptgirokaarten afrekenden. Op de markt in Budel en zeker die in Valkenswaard kwamen altijd veel Belgen. Die betaalden met franken.”

De hoogtijdagen van de weekmarkt zijn echter al lang voorbij. De klad is er volgens Robert bijna twintig jaar geleden ingekomen. “Vroeger stonden in het centrum van Budel nog honderdtwintig kramen, nu nog maar een stuk of vijftien.” Ook in andere plaatsen is er sprake van een grote terugloop.

Onder meer het internetwinkelen en de opkomst van tweeverdieners zijn daar debet aan. Robert: “Tweeverdieners hebben geen tijd meer om naar de markt te gaan. De slag met supermarkten hebben we mede daardoor verloren. Mijn zoon had het bedrijf best wel willen overnemen, maar dat heb ik hem afgeraden.” De Eindhovenaar verwacht dat er over een jaar of tien alleen nog maar wat kleine versmarkten over zullen blijven. 

Voor het echtpaar, die het marktgebeuren combineerde met een groentensnijderij, is de tijd rijp om het wat rustiger aan te gaan doen. Robert: “Wij nemen een sabbatical. In ieder geval voor een periode van een jaar. We kiezen nu voor wat meer kwaliteit van leven. Het is mooi geweest.” Ze gaan echter niet achter de geraniums zitten. “Na onze sabbatical gaan we weer aan de slag. We willen in ieder geval iets gaan doen waarmee we onder de mensen komen.”

De marktverkopers konen rekenen op een trouwe klantenkring. Robert: “Zonder onze vaste klanten zouden we geen recht van bestaan hebben gehad. Hele families zijn voorbijgekomen. Van sommigen zelfs de derde generatie.”

Ook voor medewerker Vincent van Aalst (73) komt er een einde aan zijn lange bestaan als marktkoopman. Na zijn pensioen was hij nog altijd een paar uurtjes in de week achter de groente- en fruitkraam van Elzaline en Robert te vinden. Van Aalst: “Het vak van marktkoopman zit bij mij in het hart. Ik heb het 55 jaar gedaan. Voor mij was het echt een hobby.”

De sfeer op de markt zal Elzaline het meest gaan missen. “Het is altijd een sociaal gebeuren geweest. Soms voel ik me net een praatpaal, zoveel hebben de mensen te vertellen”, zegt ze lachend.

Foto meus