Genieten van de allerkleinste dingen met de wensambulance.

VALKENSWAARD / CRANENDONCK – Eén van de vijf wensambulances staat permanent gereed in Valkenswaard.  Ine en Frans van Gerven zijn twee van de talrijke vrijwilligers die voor terminale mensen hun laatste wens in vervulling laten gaan. Nog even naar het ouderlijk huis of nog één keer naar Noorwegen voor twee weken. WensAmbulance Brabant legt uit hoe dat zit.

Tekst en foto’s Evert Meijs

De garage ligt ingeklemd tussen een massage- en een autobedrijf, aan De Vest. Frans van Gerven (1954 Valkenswaard) is thuis aan het schilderen, maar komt graag even naar het kantoor om koffie te zetten en te praten over de WensAmbulance Brabant. Als bestuurslid van de stichting, en als chauffeur is hij nauw betrokken bij de WensAmbulance, die hij samen met Giel van Genuchten in 2010 opstartte in de regio. Inmiddels zijn er vijf ambulances: in Valkenswaard, Boxtel, Helmond en Bergen op  Zoom.  “De auto’s zijn over Brabant verspreid, omdat ook onze vrijwilligers over de hele provincie wonen”, zegt Frans van Gerven, en hij schenkt een flinke kop koffie in.

Nog één keer…

“We bedienen in principe Brabant, Zeeland en Gelderland en krijgen per jaar in totaal zo’n 700 aanvragen binnen. Daarvan kunnen we 2/3e deel honoreren. Het moet altijd gaan om terminale wensvragers, en bijna alles is mogelijk”, zegt Van Gerven. Aan de muur hangen posters met de bekende tekst ‘Nog één keer naar het strand’.’ Nog één keer naar mijn zus’. ‘Nog één keer naar mijn ouderlijk huis’. Ook hangt er aan een prikbord een cheque van € 50 die een individuele persoon heeft geschonken. Want de stichting kan uitsluitend functioneren op basis van sponsoring en van giften. “Er is minstens anderhalve ton per jaar nodig”, verzekert hij.

Soms datum-gebonden

Frans van Gerven legt uit dat ook vragen van net over de grens uit Vlaanderen binnenkomen. “We bekijken die, overleggen met collega’s en komen daar altijd wel uit”, zegt hij. “Afgelopen jaar waren we met twee wagens op de Alpe d’Huez. Maar ook in Lourdes en onlangs nog twee dagen op Schiermonnikoog. Op elke ambulance zit een chauffeur en een verpleegkundige. Bovendien zijn er twee stoelen beschikbaar voor familieleden die graag mee willen reizen. Soms is de ambulancerit datum-gebonden, zoals voor een trouwerij. Die leggen we uiteraard al meteen vast. Soms moet snel iets geregeld worden, bijvoorbeeld vanwege de uitvaart van een familielid. Een aanvraag loopt via de website of rechtstreeks per telefoon.

Vervoeren en begeleiden

Op de vraag welke momenten de mooiste ogenblikken zijn voor de vrijwilligers, antwoordt Frans van Gerven: “Het moment dat je ziet dat de wensvrager geniet van de allerkleinste dingen. Van dingen die ze zónder ons niet meer kunnen meemaken. Je merkt ook dat na een overlijden de nabestaanden nog vaak spreken over die rit met de WensAmbulance. Hoe mooi is het als iemand nog zijn net geboren kleinkind kan zien, in de armen kan nemen, om daarna te sterven.” De WensAmbulance vervoert en begeleidt terminale wensvragers. Alle bijkomende kosten voor wensvrager, familie, verpleegkundige en chauffeur, zoals eten, drinken en evt. overnachten, komen voor rekening van de wensvrager en zijn/haar familie.

Uniform

Frans van Gerven gaat liever niet op de foto. Hij heeft een t-shirt aan van het bloemencorso, omdat hij thuis aan het schilderen is. Hij belt onmiddellijk zijn vrouw Ine. Binnen enkele ogenblikken komt ze aan gefietst. Ze is gehuld in het uniform van de WensAmbulance. “Ik ben geen verpleegkundige of chauffeur”, zegt ze, “maar zorg bij de stichting voor de financiën.” Ook voor het poseren voor de foto is ze uitermate geschikt. 

Niet alleen voor Noord-Brabant zijn er mogelijkheden voor een rit met de wensambulance, ook in Vlaanderen zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld via info@ambulancewens.be of 0032-468 14 14 14. Voor Nederland geldt: 06-135 728 83 of info@wensambulancebrabant.nl