Kunstgeschiedenis Cultuurkring

HAMONT-ACHEL – Op 12 december om 14.00 uur staat er weer een middag kunstgeschiedenis op het programma bij de Cultuurkring Hamont-Achel. Dit gaat door in Dienstencentrum De Kring, Bosstraat 7 in Hamont. Deze keer is het thema ‘Kleine geheimen op grote meesterwerken, een exploratie van de iconografie en de iconologie’.

De iconografie houdt het bestuderen en beschrijven in van onderwerpen uit de beeldende kunst. Letterlijk is iconografie beeldbeschrijven. De iconografie gaat in op de diepere verborgen betekenis van het onderwerp en de details van een kunstwerk.  Een bekend voorbeeld hiervan is het afbeelden van een hond (zoals in het Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw), waarbij de hond symbool staat voor trouw tussen de echtelieden. De iconologie is een recente tak van de kunstwetenschap. Zij legt zich toe op het achterhalen van hun betekenis. Ze wil de kunstwerken begrijpen in hun historische context. Zeven grote meesterwerken uit de Europese Renaissance worden besproken. De toegang tot deze activiteit bedraagt €6 (inclusief koffie/thee). Met een cultuurpas heeft u gratis toegang.