IJsvrij Festival: cool en muzikaal programma deze winter

REGIO – Van 14 december tot en met 12 januari staat het IJsvrij Festival op Plein 1940, met een winters programma vol coole activiteiten. Bezoekers kunnen naast het gebruikelijke rondje schaatsen met vrienden, familie en collega’s terecht voor tal van avonturen en optredens in en om het verwarmde IJsvrij-Café. Voor jong en oud die zin hebben in ijsvrij, met een speciale schaatsochtend voor peuters, silent disco schaatsen en een unieke Rotterdam Pride-zaterdag. De volledig overdekte schaatsbaan heeft bovendien een verwarmd Zweeds café met een aantal mooie klassiekers zoals de bekende Zweedse gehaktballetjes, maar je kunt er ook smullen van minder bekende gerechten zoals Lussekatt, een heerlijk zoet saffraanbroodje of Jansson’s Frestelse. Alles samengesteld door niemand minder dan de Rotterdamse topchef Martijn Korving, bekend van o.a. Restaurant Zino. 

Zweeds Winter Wonderland in Rotterdam

Langzaamaan kruipen de temperaturen omlaag en siert sfeerverlichting de stad; het IJsvrij Festival maakt het plaatje van winters Rotterdam straks compleet. Met een rijk programma zorgt het winterse festival dat er genoeg te doen is op en rondom het ijs. Tijdens de kerstdagen is IJsvrij Festival gewoon open en geniet je extra van de kerstsfeer met het betoverende vrouwenkoor Encore Rotterdam. Twee vrijdagavonden (20 december en 10 januari) swing je het weekend in met het silent disco schaatsen. Iedere zaterdag en zondag geniet je van een DJ of een live optreden. “De winterse en Zweedse sfeer samen met het culturele programma en een unieke culinaire Zweedse menukaart maken het straks in de maand december een prachtige plek om te vertoeven”, aldus chefkok Martijn Korving.

75 jaar vrijheid

Plein 1940 is een belangrijke plek in Rotterdam. Met het monument ‘De Verwoeste stad’ van Zadkine is dit plein onlosmakelijk verbonden met het herdenken van een verleden van verwoesting en wederopbouw van de stad. Volgend jaar viert Rotterdam 75 jaar vrijheid. Voor die gelegenheid heeft IJsvrij Festival op het plein een mini-expositie in de buitenlucht samengesteld met iconische beelden van gebeurtenissen in Rotterdam voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De realisatie van deze expositie is mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van vfonds.

Rotterdam Pride programma op 11 januari

Rotterdam heeft vrijheid hoog in het vaandel staan. Hier sluit IJsvrij Festival zich volledig bij aan en vindt het belangrijk om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn. Trots is IJsvrij Festival daarom op de ‘take-over’ van Rotterdam Pride op zaterdag 11 januari. De volledige zaterdag is dan geprogrammeerd door Rotterdam Pride waar het vieren van het leven centraal staat. Met spoken words, een ‘pride’ silent disco en artiesten die voor een uniek feestje zorgen.

Actief op of rondom de ijsbaan

Voor de kinderen is er ook dit jaar weer genoeg te doen: zo zijn er voor de allerjongsten speciale peuter-schaatsochtenden en elke woensdagmiddag kun je winters knutselen in het verwarmde IJsvrij café. Speel een potje dammen of een ander bordspel onder het genot van een Zweedse lekkernij in het IJsvrij café. Elke zondag kunnen kinderen zich  warm dansen in ‘Maas on ice: Silent Disco Workshop’, onder begeleiding van een theaterdocent. Zin in wat meer actie? Dan is er een heuse curlingcompetitie: daag je vrienden of collega’s uit voor een strategisch robbertje curling op het ijs en wordt de stoerste ‘skipper’ van dit seizoen.

Programma, informatie en contact

Houd onze website www.ijsvrij.nl en onze social media in de gaten voor de actuele programmering, acties en het laatste nieuws. Je kunt op de website ook online reserveren en kaarten bestellen voor de curling competitie, ‘Maas on ice: Silent Disco Workshop’ en silent disco on ice.