Jouw grootouder met foto in de krant?

REGIO – Eén van de lezeressen van HAC Weekblad speelde onze krant bijgaande prachtige foto toe. Haar opa staat op een bijzondere wijze afgebeeld op de gevoelige plaat. Heb jij ook zo’n schitterende foto van één van je voorouders? En heb je er een bijzonder verhaal bij? HAC Weekblad wil die foto graag plaatsen in de krant, en helpt mee met een mooie toelichting over deze persoon.

Tekst Evert Meijs, foto collectie Fam. Peels-Don Porto Carero

Als voorbeeld deze week de foto met daarop Aloysius Luyten, die statig poseert met een prachtige fiets. Hij draagt een trui met daarop ‘Bristol’, het eigen merk van zijn wielrenfiets. Op het rijwiel zitten geen versnellingen, geen klikpedalen en ook het stuur verraadt dat de foto al oud moet zijn. Heel bijzonder dat op de afbeelding ook nog extra informatie is afgedrukt over deze wielrenner uit Oud-Turnhout. Zijn bijnaam blijkt ‘Klompke’ te zijn. Hij is afkomstig uit Rethy, (Retie), en staat bij zijn Bristol-fiets. Honderdtien jaar geleden blijkt hij hiermee als wielrenner Kampioen der Kempen te zijn geworden. In 1910 was hij niet te verslaan volgens de foto, want hij behaalde toen méér dan vijftig eerste prijzen!

Coureur en fietsenmaker

Uit het doodsprentje blijkt dat Aloïs Luyten werd geboren op 19 februari 1888 en overleed  (‘in den Heer ontslapen’) op 27 mei 1941. Hij huwde Maria Rosalia Dierckx en na haar overlijden huwde hij Maria Paulina Melis. Luyten woonde destijds in de St.-Martinusstraat in Oud-Turnhout, naast de katholieke school.  De talentvolle coureur reed voor het eigen merk ‘Bristol’. Tot ongeveer 1927 was hij tevens fietsenmaker. Hij was ervaren in het herstellen van lekke banden, het repareren van gebroken kettingen en het plaatsen van nieuwe spaken. Bij pech onderweg  bespaarde het hem veel tijd, omdat hij zelf goed in staat was de panne te verhelpen. En het was natuurlijk goedkoop. Volgens overlevering ging de fietsenzaak over op een ‘onecht’ kind. Hij verplaatste de winkel naar Eindhoven waarna Verwimp het bedrijf naar verluidt uiteindelijk overnam. 

Gelagkamer

In 1925 opende Aloïs zijn Cinema Roxy. Er werden steeds twee films gedraaid: één vóór de pauze en de belangrijkste erna. Tijdens de onderbreking kon men in de gelagzaal -die vol hing met knipsels en trofeeën van ‘de Klomp – vlug één of meer pinten drinken. Velen waren niet tijdig terug en werden dan vervloekt omdat ze door het beeld liepen. Met Retie-kermis was de bioscoop als danszaal in gebruik en werden er geen films vertoond. Het café van Luyten werd o.a. door kleinkind Chris (die de mooie foto instuurde) op de vloer nog voorzien van zand. Met een bezem maakte ze dan figuurtjes in het fijne zand. Mede vanwege de komst van de televisie sloot de cinema in 1955.

Telefoonnummer

In het familie-archief berust een schitterende affiche met daarop de foto van een touringcar (General Motors Coach). “In 1930 kocht opa de bus voor 100.000 franc tijdens de Autosalon in Brussel. Hiermee bracht hij werkpersoneel naar Nederland. ‘Kempische Lux-Car’ van Luyten – Melis was bereikbaar onder telefoonnummer 86 in Desschel. Tenslotte is er een foto van Retie, waarbij veel personen voor een Antwerps Mortier-draaiorgel staan met de vermelding ‘de moedige kermisvrienden’. “Midden voor het orgel staat mijn moeder, die door haar vader Aloïs altijd veel werd verwend”, zo besluit de Vlaamse Chris Peels uit Valkenswaard.

Heb jij ook een bijzondere foto van je voorouder, en heb je interessante informatie over deze persoon? Stuur dan een e-mailtje naar de redactie van deze krant (info@hacweekblad.eu) of bel (0032 11 75 72 01) en we brengen je in contact met Evert Meijs voor een fraai artikel.