‘Vrijheid een muzikaal verhaal’ in gemeenschapshuis De Reinder

BUDEL-SCHOOT – De muzikale verhaaltheatergroep Schootitief staat dit weekend weer op de planken. Na een uitstapje naar de Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk in Budel-Schoot keert de groep op vrijdag 20 en zaterdag 21 december met de voorstelling ‘Vrijheid een muzikaal verhaal’ terug naar gemeenschapshuis De Reinder.

Door Roy de Leijer

Met haar activiteiten wil Schootitief positieve elementen in Budel-Schoot zichtbaar maken en benadrukken. De groep bracht in 2011 onder de noemer ‘Schoot, een muzikaal verhaal’ voor het eerst een ode aan het dorpse leven. Dit keer staat het thema: ‘Vrijheid’ centraal. Met een leuk avondje uit voor jong en oud wil Schootitief een bijdrage leveren aan bewustwording en trots bij dorpsbewoners over hun woonplaats. 

Na het uitstapje naar de parochiekerk aan de Grootschoterweg staat Schootitief dit weekend twee keer in gemeenschapshuis De Reinder. Hier wordt de voorstelling ‘Vrijheid een muzikaal verhaal’ op de planken gebracht.

Het thema ‘Vrijheid’ wordt gezien door een Schooter vrijheidsbril. Marjo van den Boomen: “Normaal hebben we de lokale historie van Schoot als leidraad. Dit keer zijn we wat breder te werk gegaan.” Noud van Leeuwen vult aan: “Alle kenmerkende gebouwen, verenigingen en ondernemers zijn namelijk al een keer voorbijgekomen. Daarom kijken we dit jaar wat meer naar het heden, naar de energie die op dit moment in het dorp voorhanden is.”

De groep sluit nieuwe voorstellingen niet uit. Eric Peeters: “Er valt nog zoveel over Budel-Schoot te vertellen.”

Voor de komende reeks voorstellingen heeft Schootitief zich onder meer laten inspireren door de Tweede Wereldoorlog en de viering van 75 jaar bevrijding, maar ook op vrijheid van geest. Van den Boomen: “Ook dit keer gaat het om bewustwording. Veel mensen zijn zich te weinig bewust van de vrijheid die wij hebben.”

Het wordt opnieuw een voorstelling met een lacht en een traan, beloven de groepsleden. Het publiek wordt getrakteerd op historische en recente foto’s, bijzondere verhalen, portretten van Schootenaren, leuke filmpjes en veel sfeervolle liedjes. Verder is er onder meer aandacht voor oud PSV-voetballer Wim van den Dungen en oud-pastoor Thieu Cornelissen, die aan het woord komt over het zwarte gat. Leerlingen van basisschool De Wereldwijzer laten op een creatieve manier zien wat vrijheid voor hen betekent. Ook wordt er een link gelegd tussen straatnamen en vrijheid. En er is aandacht voor actuele ontwikkelingen in het dorp. Een aantal bekende liedjes is voor de voorstelling omgedoopt in nummer met verassende Schooter teksten. Nieuw dit jaar is de afterparty na afloop van de voorstelling. 

Een belangrijk decorstuk is het originele reclamebord van de voormalige groentewinkel Agnita. De winkel is al jaren gesloten, maar het bord met daarop meloenen en witlof in de aanbieding was tot voor kort nog zichtbaar in het winkelpand. Angeline Maas: “Iedereen in het dorp kent het bord, het is een relikwie uit Schoot.” 

De voorstelling op vrijdag en zaterdag beginnen telkens om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Gemeenschapshuis De Reinder ligt aan de Grootschoterweg 119. Kaartjes kosten 5 euro per persoon (inclusief consumptie) en kunnen worden gereserveerd via noudvanleeuwen26@gmail.com of tel. 06-11461916. Kaarten kunnen ook worden gekocht aan de dagkassa. Na afloop is het boek ‘S(c)hoot’ met portretten van Schootenaren te koop.

‘Dit keer zijn we wat breder te werk gegaan’